Jak na podzim posilovat imunitu

S nástupem dětí do škol po prázdninách a s příchodem podzimu se zvyšuje jejich nemocnost. Jedná se zejména o záněty dýchacích cest, které většinou probíhají akutně. Jsou to rýmy, angíny, záněty středního ucha, hrtanu, průdušek. Nemoci jsou převážně virového původu.

K bakteriálním nemocem patří zejména spála. Příčinou častého opakování těchto nemocí je velký počet virů, jejich proměnlivost a poměrně krátká doba imunity po prodělání těchto nemocí. Jak                  nemoc probíhá, záleží na vyzrálosti obranyschopnosti dítěte. V období předškolním a mladším školním se děti často infikují. Souvisí to s ještě nedozrálým obranným systémem dítěte. Není nic neobvyklého, když dítě onemocní několikrát do roka. Jak tedy zabránit opakovanému onemocnění? Pokud již dítě onemocní, je nutné, aby se nemoc správně a dostatečně dlouho léčila. O způsobu léčby rozhoduje dětský lékař. Ten navrhuje léčení v akutním stadiu, délku léčby a rekonvalescence. Ne všechny nemoci vyžadují podávání antibiotik. Ta jsou účinná jen u bakteriálních nemocí, např. u spály. Pro všechny nemoci je důležitý léčebný režim, který zajišťuje rodina, převážně matka. Nemocné dítě s teplotou patří do postele, potřebuje dostatek vhodných tekutin, lehkou stravu, klidné prostředí s omezením sledování televize. Při horečce nad 38,5 °C doporučujeme zahájit léčení vlažnými koupelemi, sprchováním vlažnou vodou.                            Po koupeli zabalíme dítě do suchého ručníku. Po 20 minutách lze proceduru opakovat, pokud nedošlo k poklesu teploty. Když se nám nedaří teplotu procedurou snížit, přistoupíme k podání léků proti horečce. S výběrem léků poradí  pediatr, který dítě dobře zná.
Kašlání při nemocech dýchacích cest je obvyklé a slouží k přirozené očistě plic a průdušek a mělo by se proti němu bojovat v rozumné míře. Větším problémem je noční kašel, který může být reakcí na prostředí, kde dítě spí. Je dobré teplotu v místnosti snížit, dát spát dítě do polohy se zvýšeným hrudníkem, zvlhčovat prostředí a nabízet tekutiny.  Po prodělané nemoci je důležitá doba rekonvalescence a zejména nedávat dítě zpět do kolektivu předčasně. Dítě, které se vrací do kolektivu brzy, tedy ještě zesláblé, pravděpodobně brzy znovu onemocní. Pokud dítě stůně  velmi často, je vhodné vybrat preventivní režim ušitý na míru dítěti. V tomto případě je dobré poradit se s pediatrem. Na trhu je spousta přípravků, a pokud se vybere dobře, určitě dítěti pomůže. Například jiný postup bude u dítěte, které jí vyváženou stravu a jiný u dítěte s nechutenstvím. Vždy však škodí, když dítě žije v zakouřeném prostředí, ve stresu a bez lásky okolí.          Projekt Zdravý životní styl CZ.1.07/ 3.1.00/37.0051 nabízí rodičům předškolních dětí zdarma odborné přednášky a rady přímo v mateřských školách. Dále nabízí rodičům písemné odpovědi na konkrétní problémy při výchově předškolních dětí. Své dotazy posílejte na: www.zdravyzivotnistyl-zatec.cz. Projekt realizuje Občanské sdružení Vzdělávací centrum Podkrušnohoří.

***

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

-red-