Pomoc, můj zeť je starší než já!

Manuál nejen pro rodiče, kterým dítě představí vašeho staršího vrstevníka jako svého partnera…

Andílek s blonďatými kudrnami, co si staví pokojíčky pro panenky a se záclonou na hlavě si hraje na princeznu. Tak často vidí rodiče své dcery, byť už formálně dovršily plnoletost a mohou volit či řídit automobily. Nejen to, mohou si i bez rodičovských rad volit a řídit svůj život. Mnohdy jinak, než by si rodiče přáli. Včetně výběru partnera.

Goethe a Ulrika?

Když se mi moje sedmnáctiletá dcera začala svěřovat se svou první láskou, prožívala jsem jí s ní. Básnila o svém vyvoleném, včetně toho, jak šikovně si počíná v podnikání. „Kolik mu je?“ zbystřila jsem. Když dcera vyslovila cifru, která se blížila mému věku, vidina dvou krásných mladých lidí vznášejících se na vlnách první romantické lásky se mi rozplynula v nenávratnu. „Není na tebe trochu starý?“ vyjádřila jsem nahlas své pochyby. Vysloužila jsem si jen nechápavý pohled modrých očí s němou výčitkou na způsob: mami, jak můžeš lásku měřit věkem?

Velká první láska mé dcery odezněla. Oddychla jsem si. Bylo mi jasné, že priority mé sedmnáctileté dcery a pětatřicátníka se poněkud liší. Nicméně oddych netrval dlouho.

Zanedlouho tu byl nový objev. No, nový… jak se to vezme. Tenhle pán vybraných způsobů, v elegantním obleku a se značným rozhledem by byl věkově vhodným partnerem spíš pro mě. Když jsem vznesla tuhle banální námitku, dostalo se mi přednášky o Goetheovi a jeho Ulrice, kteří zdaleka nebyli jediným párem v dějinách, které dělil čtyřicetiletý věkový rozdíl, ale spojovala je naopak velká láska.

Ostatně, Karla Gotta a jeho ženu Ivanu dělí třicet sedm let, věkový rozdíl mezi skladatelem Petrem Hapkou a jeho mladičkou přítelkyní Kateřinou byl dokonce bez dvou let celé půl století. Americký Herec Morgan Freeman se zase zamiloval do vnučky své druhé ženy, režisér Woody Allen se se svou o třicet pět let mladší adoptivní dcerou Soon-Yi Previn dokonce oženil. Spisovatel Karel Čapek se ve svých třiceti zamiloval do tehdy sedmnáctileté Olgy Scheinpflugové a také nedávno zesnulého režiséra Otakara Vávru dělilo od jeho manželky Jitky Němcové čtyřicet let. Zda takový vztah může fungovat dlouhodobě, je otázka ryze individuální. Jak se však k takové situaci má postavit rodič, v jehož představách podobná výrazná věková asymetrie zavání blížící se katastrofou?

Proč si ženy vybírají výrazně starší muže?

„Respektovat to,“ má jasno kouč partnerských vztahů Karel Chába. „Vždyť je to její život a dcera má právo ho prožít zcela dle svých představ. Snaha mladé ženě to vymluvit často vede k prohlubování problémů, které se mohly být přítomny už od raného dětství a táhnou se celou výchovou dítěte. Tím nechci říct, že za výběr partnera svého dítěte nesou zodpovědnost rodiče, na druhou stranu ale taková neobvyklá volba nebývá náhodná. Nejrozumnější pro rodiče je tedy empatické chování.“ Expert na oblast partnerství však dodává, že nikdo nemůže upírat rodičům právo na slušné vyslovení jejich názoru. Rodiče se však v takových případech neubrání úvaze, co jejich dítě, většinou dceru, k její volbě vedlo. Případů, kdy mladík zahoří nejen láskou, ale i sexuální touhou po o více než generaci starší partnerce, je opravdu málo.

Placená zóna

Lucie Jandová