Online archiv

Vydání: 3/2018

Pomoc, můj zeť je starší než já!

Lucie Jandová, 3/2018
Manuál nejen pro rodiče, kterým dítě představí vašeho staršího vrstevníka jako svého partnera…

Mentor z YouTube

MATYÁŠ ZRNO, 3/2018
Kdy naposledy byl nějaký psycholog tak významný? Asi nikdy. V době Freuda nebo Junga totiž nebyl YouTube. Právě YouTube si zvolil za svou platformu pětapadesátiletý profesor psychologie z univerzity v kanadském Torontu. Může se pochlubit neuvěřitelnými sto padesáti miliony zhlédnutí, vyprodanými přednáškovými sály a nově i nejprodávanější knihou na Amazonu: 12 pravidel pro život. Představujeme vám novou hvězdu psychologie: Jordana Petersona.

Chocholoušek a ti druzí

MOJMÍR SEDLÁČEK, 3/2018
Všichni si pamatujeme docenta Chocholouška ze slavné komedie „Jáchyme, hoď ho do stroje!“ A to je právě jeden z mnoha případů, kdy nám filmový svět poskytuje o profesích psychologů a psychiatrů dost zkreslené informace. Pojďme vyvrátit pár mýtů.

Ekonomické příběhy Lukáše Kovandy: Génius, který zachránil svět

LUKÁŠ KOVANDA, 3/2018
Ten muž je génius. Z této jedné holé věty sestával doporučující dopis, jejž mladému matematikovi Johnu Nashovi napsal koncem čtyřicátých let jeho profesor.

Význam ticha v rušném světě…

Pavla Semeráková, 3/2018
Když se řekne meditace, vybavíme si nejspíše hinduistického mnicha a chrám někde v Indii. Málokomu vytane v paměti gotika a středověké kláštery. Zapomínáme ale, že i pro křesťanské mnišské řády hrála kontemplace, rozjímání a ztišení velkou roli. Monumentální broumovský klášter, založený před osmi sty lety benediktiny, je důkazem toho, že meditace není omezena jen na Dálný východ.

Jak náš úsudek zkresluje realitu

3/2018
Lidské vnímání a poznávání není dokonalé, často dokonce velmi nepřesné a plné chyb. Co za to může? Jedním z konstruktů sociální psychologie, které se nesprávnost poznávání snaží vysvětlit, jsou kognitivní heuristiky. Co si pod tím představit? Jednoduše takové poznávací zkratky.

Poradna: Šikana v práci?

Radka Gottwaldová, 3/2018

Jiřina Prekopová: Věřím na nebeský management

MATYÁŠ ZRNO, 3/2018
Slavná psycholožka Jiřina Prekopová je i v osmaosmdesáti letech energická a živá dáma. Povídali jsme si s ní o životě, dětech, mužích a ženách i o její známé knize Malý tyran.

Ohlas: Tetováž - nemódní móda

redakce, 3/2018
Hlavní charakteristika módy je časovost – chvíli trvá, za chvíli se mění. Tetováž (kérka) tomuto znaku vzdoruje. Dnes je módní nechat se tetovat, ale co pak, až tato móda skončí?

AsiJatka: Balíme kufry do Vietnamu

3/2018
V lednu a únoru jste asi poprvé zažili, co znamená zavřená večerka. Nový lunární rok, vietnamsky Tet, je pohyblivý svátek. Letos jsme ho v Asii oslavili 16. února. Kvůli Tetu se vrací velká část tzv. Viet Kieu, tedy Vietnamců žijících v zahraničí. Je to jedno z mála období, kdy si naši rodiče na pár týdnů (nebo i měsíců) oddychnou a letí domů. Dneska si povíme o jednom roztomilém fenoménu, který se s tím pojí – o dárcích. Poprvé jsem o něm psala před několika lety. Schválně, co se od té doby změnilo…

Psychologie na talíři: Březen – měsíc rašení

3/2018
Brzké jarní měsíce jsou pro rostliny totéž, co pro lidi jejich mládí. Počínají si jako puberťáci. Jarní býlí je jako děti v růstu. Všude je jich plno, cpou se bezostyšně vpřed, nedbají na nic. Jarní býlí milujeme stejně jako své děti, je radostné, veselé, svěží – prostě k nakousnutí. A proč tomu tak je?

Potřebujete se rozhodnout? Přemýšlejte v cizím jazyce

MOJMÍR SEDLÁČEK, 3/2018
V Chicagu zkoumali, jak mohou cizí jazyky souviset s rozhodováním a morálkou.