Poradna: Šikana v práci?

Dobrý den,  

pracuji v open space o cca sedmdesáti lidech. Před dvěma lety k nám byla přeřazena paní, která měla problémy již na předchozím oddělení. Je jí přes čtyřicet, dobře se obléká, vizuálně je pěkná, usměvavá, jakoby zasněná. Chodí po ulici s nápadně širokým úsměvem, někdy se vysloveně usmívá do nebe.  Dle informací, které mám, se kompletně odřízla od rodiny poté, co před lety absolvovala operaci mozku. V naší kanceláři jí nejprve vadily banality. Například, když někdo kouřil pod okny. Řešila s každým, kdo ji nepozdravil. Dělala si čárky, kdo a kolikrát denně zakašle a pak si stěžovala u nadřízených. Všímala si a nahlašovala lidi, kteří podle ní nepracují nebo nejsou dostatečně vytížení. Poslední dobou její chování ale vygradovalo. Obvinila několik lidí ze spolupráce s KGB. Začala přelepovat teplotní čidlo v kanceláři. Začala přelepovat zadní žebra monitorů okolních pracovníků. Začala cinkat klíči, kdykoliv někdo z kanceláře zakašle. Naši nadřízení obdrželi petici podepsanou celou kanceláří. Vzhledem k přítomnosti odborů v podniku se jí ale zřejmě nemohou jen tak zbavit. Co teď?

Irena

---

Dobrý den, Ireno,

napíšu Vám, co mě k Vaší situaci napadá obecně. Osobně si však myslím, že řešení daného situace náleží spíše do rukou vašeho manažera či jiných firemních oddělení. Z dotazu mě napadá několik možností, co chování vaší kolegyně způsobuje a také jak se k němu postavit.

Kolegyně je frustrovaná a v práci nespokojená a tak má potřebu druhé a své okolí za jejich chování trestat nebo si prosazovat svou vůli způsoby, které nejsou konstruktivní, jsou dětinské a vedou k frustraci na všech stranách. Také se takovému jednání říká pasivní agrese. Co můžete Vy osobně v takovém případě dělat, abyste minimalizovala dopad na svou práci a spokojenost?

  • Jednou možností je upozornit kolegyni na to, jak na vás její chování působí, omezit kontakt s ní na minimum a nereagovat na její chování nebo snahu vyprovokovat ve vás určité emoce či hádku. Jednejte věcně a bez emocí. Pokud si jasně stanovíte pravidla vztahu a hranice a budete je důsledně dodržovat, bude vaše spolupráce méně frustrující.
  • Druhou možností je projevit pro kolegyni pochopení a empatii. Zkuste se do kolegyně vcítit, zkuste si s ní promluvit a zeptat se jí, co by se dalo udělat pro to, aby její chování, které očividně vzniklo z frustrace, mohlo být změněno na více kooperativní a týmové. Je více než pravděpodobné, že kolegyně se cítí jako outsider a mimo týmový kolektiv. Možná by ráda zapadla, ale protože neumí komunikovat své potřeby, už předem se staví do role oběti nebo trestajícího. Vím, že toto jednání by nejspíš bylo proti vašemu přesvědčení, ale mějte na paměti, čeho chcete dosáhnout, a to je zlepšení pracovního prostředí. 

Nicméně největší pole působnosti v tomto má Váš nadřízený a měl by se k danému problému postavit konstruktivním způsobem. Ať už otevřeným rozhovorem se všemi členy týmu, nebo soukromě s každým jedincem, který tým tvoří. Pokud ten toto odmítá, máte možnost problém řešit s jeho nadřízeným atd. Je však nutné, snažit se problém řešit otevřeně a konstruktivně.

Nechci situaci nějak dramatizovat, ale je možné, že kolegyně trpí určitými zkreslenými paranoidními přesvědčeními, napadlo mě to podle zmínky o KGB. Neznám zaměření vaší pracovní činnosti, ale předpokládám, že to nijak nesouvisí. V takovém případě nemá smysl kolegyni přesvědčovat, že se mýlí, bude vás nadále považovat za nepřítele, který se jí snaží ublížit. Tyto přesvědčení se jen těžko logicky vysvětlují, proto bych doporučovala, abyste tím neztrácela čas. 

Radka Gottwaldová