Co má mít na talíři mladý sportovec

Určitě je znáte. Kluci ve věku čtrnácti, patnácti let, kteří začínají růst do výšky. Jsou samá ruka-samá noha a chtěli by být „nabušení“, vypadat mužně – zkrátka chtějí si vypěstovat svaly.


Období růstu je ale doba velice křehká, a to pro obě pohlaví. Dívky začínají růst kolem dvanáctého roku a přerostou své chlapecké vrstevníky už na základní škole. Chlapci začínají růst až na konci základky. To, jak budou v dospělosti vypadat, ovlivňuje kromě genetiky i stres, životní styl, sportování a způsob stravování zhruba od mateřské školky do věku osmnáct let. 


 


Teenager potřebuje cholesterol 


Dospívající dítě obojího pohlaví potřebuje ve fázi exponenciálního růstu stravu zhruba o čtvrtinu vydatnější než jeho dospělý rodič stejného pohlaví. Růst exponenciální – na rozdíl od lineárního růstu, který v dětství činí 3-5 centimetrů za rok – se zejména u chlapců výrazně zrychlí. Dospívající hoch může růst i osm až dvanáct centimetrů ročně! 


Z těchto důvodů potřebuje teenager dostatek bílkovin, ale i sacharidů a tuků, neboť vitaminy skupiny D, důležité pro růst kostry, jsou rozpustné v tucích. Laická dieta může tudíž výrazně narušit dostupnost tohoto vitaminu, stejně jako pobyt doma nebo ve fitku – bez slunečního záření nutného k tvorbě vitaminu D z jeho prekurzorů. Vitaminy skupiny B a C zajišťují dostatečný metabolický obrat a obranu proti infekcím. Vitamin E je nutný pro vyzrávání pohlavních žláz a rovněž potřebuje ke svému vstřebání dostatek tuků, v nichž je rozpustný. 


Placená zóna

Kateřina Cajthamlová