Představa muže jako oběti domácího násilí je stále pro mnohé nepředstavitelná. Je přece silnější, mužnější, tvrdší, má práci, peníze, prostředky k životu… Je to prostě chlap. Tak jaké týrání? Ale co když je to v některých případech obráceně?


Michal byl vždy mírný, citlivý a tichý kluk. Přál si potkat milou slečnu, s kterou by mu bylo fajn, a časem by mohli založit spokojenou rodinu. Úspěch u dívek moc neměl, a tak na tu svoji princeznu, pro kterou byl ochoten udělat vše, čekal docela dlouho. Objevila se na narozeninách jeho kamaráda. Aneta byla výřečná, komunikativní, sebevědomá, neměla problém se bavit a ani seznamovat, takže Michala oslovila ona. Byl v sedmém nebi, konečně holka, co se o něj zajímá, co si s ním povídá, co má o něj zájem… Po půl roce známosti už připravoval společný byt, po roce svatbu. Pro svou zamilovanost a nezkušenost nepostřehl drobné signály manipulace, nátlaku, časem i využívání a ponižování.


Když muž nic nevnímá


Aneta měla za sebou na svůj věk poměrně divokou minulost. Střídala sexuální partnery i známosti, bydlela po kamarádech, příbuzných i známých. Její rodina byla komplikovaná, otec alkoholik. Byla věčně bez peněz, měla za sebou i návštěvy psychiatra. Michal nic nevnímal jako problém. Vše dělal jen pro svou milou… dával a dával. Vůbec nevnímal, že Aneta lásku neopětuje, ale jen ho využívá a manipuluje. Nastaly první okamžiky, kdy mu přišlo něco zvláštní, ale vždy našel vysvětlení či omluvu. Například když měl horečky a ležel doma, tak odjela s kamarády na plánovaný víkend a nechala ho svému osudu. Musel zavolat na pomoc rodiče, kteří ho dovezli na pohotovost a nakoupili mu. Krátce po svatbě došlo i k prvnímu Anetinu afektu. Vzteky, že jí nevyhověl, rozbila okno. Čím víc ho měla Aneta jistého, tím méně se snažila.  Nátlak na Michala byl čím dál větší a smyčka se pomalu utahovala.  


Vzali se, postupně se jim narodily tři děti. Měl ženu, děti, byt, auto – vše, co si přál. Ale něco tu nehrálo. Jen stále nevěděl co. Postupně začal dávat téměř všechny peníze ženě, ta zůstala na mateřské dovolené s dětmi, ale neustále něco chtěla – nové vybavení bytu, další oblečení, kosmetiku, masérský kurz, kurz francouzštiny, klavír, vybavení na zimní sporty. Když Michalovi nestačila výplata, půjčoval si od známých či rodičů, neměl totiž odvahu ženě cokoliv odmítnout. Její psychický nátlak byl obrovský a Michal chtěl mít klid. Sebevědomí, které nikdy moc velké neměl, se mu postupně snižovalo víc a víc. Aneta byla vyučená kadeřnice, ale rozhodla se, že si dokončí studium. Že až děti povyrostou, bude mít lépe placenou práci. Znělo to rozumně. Jenže opět to byla obrovská zátěž, především pro Michala – studium bylo placené, škola soukromá. Michal platil studium, hlídal děti, platil jim soukromé školičky, protože vzhledem k věku do klasické školky ještě jít nemohly.


Placená zóna

Petra Titěrová Raffayová