Sněm Společnosti pro předškolní výchovu

Letošní sněm se bude konat ve středu 4. 12. 2019 v zasedacím sále Magistrátu hlavního města Prahy, Mariánské náměstí 2, Praha 1 – Staré Město (nedaleko stanice metra A Staroměstská) a ponese název Vize mateřské školy v kontextu strategie 2030+. Na sněmu zazní zpráva o činnosti SPV za uplynulé období a dále promluví pozvaní hosté, mezi nimiž je ministr školství Robert Plaga, odbornice na školskou legislativu Mgr. Pavla Katzová, dále pak doc. Eva Opravilová, Mgr. Marek Herman a další. Podrobné informace naleznete na www.spvcr.cz a zveřejníme je také na stránkách https://nakladatelstvi.portal.cz/casopisy/informatorium-3-8.

Školské odbory hrozí stávkou

Školské odbory 11. října oznámily, že jsou připraveny vyhlásit jednodenní stávku, pokud by neuspěly s požadavkem na navýšení základu platu učitelů o deset procent od 1. ledna. Jsem zplnomocněn vyhlásit termín stávky, pokud nebudou respektovány naše požadavky. Vypořádání připomínek k návrhu nařízení vlády má být příští týden, podle toho se zařídíme. Buď termín vyhlásíme, nebo dojde k řešení, o něž usilujeme,“ řekl v pátek šéf odborů František Dobšík.

Odbory se bouří proti vládnímu záměru, aby se tarify zvedly všem pedagogům stejně, bez ohledu na odpracované roky, o 2700 korun a odměny o 900 korun. Usilují o to, aby do závazných tarifů šlo víc peněz, protože odměny ke kantorům v minulosti často nedoputovaly. Ministr školství Robert Plaga (ANO) už dvakrát odborům ustoupil. Původně chtěl do tarifní i nadtarifní složky poslat po 1750 korunách, další variantou bylo rozložení 2250 a 1400 na úkor odměn. Odbory ale kromě posílení tarifů požadují procentuální navýšení mezd, aby zkušenější kantoři dostali víc.

Novinky.cz

-red-