Hodinu končím já, ne zvonění!

Milovníci češtiny zesinají, navštíví-li instagramový účet Slova z pekla, který založila Alexandra Kohoutová. Najdou tam totiž ty nejotřesnější floskule a rádobyvtipné novotvary, jimiž je zaplevelen současný jazyk.


Viz patvary jako pátešek, pápko, překápko, příťa, manža, libec či výletovat, jež autorka ještě ilustruje záměrně kýčovitými obrázky z fotobanky. Jsou to slova módní, jejichž trapnost vznikla infantilizací jazyka či nadužíváním. 


Pekelná slova zahrnují široké sociální vrstvy od maminek („teplůtkujeme“), přes milovníky kávy („preso chcete malý jakože pikolo, nebo velký lundžo?), sportovce („tak určitě“), kreativce („navnímat“) až po učitelský stav. Anebo jste nikdy nepoužili věkovité průpovídky typu Nehlaste se všichni!, Já se chci taky zasmát!, Zklidni hormon!, To musíte umět, i kdybych vás vzbudila o půlnoci!, Vezměte si Kalkuliho stroj! či Doma si taky dáváš nohy na stůl? Ale nebojte. Jak říká autorka: „Ať vás ani nenapadne se urazit, když objevíte slovo, které sami používáte. Já to dělám taky a nestydím se za to.“  

Jan Nejedlý