Online archiv

Vydání: 10/2019

Vánoční kuchajda pro malé kuchtíky

Jaroslav Matýs, 10/2019
Čas Vánoc přináší dětem spoustu volného času. Zabavit je, ba dokonce jim smysluplně naplnit čas a zároveň ještě s jejich pomocí naplnit hladová břicha ostatních členů rodiny zvládne tato malá „kuchajda“ neboli kuchařka pro děti. Recepty jsou jednoduché a děti nadchnou, ať už budou připravovat vánoční cukroví či silvestrovskou pomazánku Dejte malým kuchtíkům důvěru, jen s troubou jim trochu pomozte. Dobrou chuť.

Hvězda pedagogiky

Ervín Bedrníček, 10/2019
Vše nasvědčovalo tomu, že Radim Pešout nebude jen tak ledajaký člověk. Již coby embryo na ultrazvuku se tvářil nezvykle hloubavě a oduševněle. Jeho narození, jak to u výjimečných osob bývá, provázely zvláštní úkazy. Vlak do Poříčan měl ten den dvacet minut zpoždění, zemědělci na poli vykopali bramboru připomínající tvarem lorňon, paní Pešoutové pustilo oko na punčoše a do staré kůlny v rohu zahrady uhodil blesk tak silně, až spadl žebřík u chlíva.

Naším Facebookem byl klepáč

Jan Nejedlý, 10/2019
Alice Kavková je herní archeoložka. Sbírá hry, které si děti hrály za Husáka a ještě dříve. Počínaje skákáním gumy, přebírám provázku a cvrnkáním kuliček až po tleskačky nebo krvavé koleno. Hry, které si děti po generace spontánně předávaly samy, dnes musí vypátrat a rekonstruovat. Nedávno o tom napsala knihu Retrohraní.

Hodinu končím já, ne zvonění!

Jan Nejedlý, 10/2019
Milovníci češtiny zesinají, navštíví-li instagramový účet Slova z pekla, který založila Alexandra Kohoutová. Najdou tam totiž ty nejotřesnější floskule a rádobyvtipné novotvary, jimiž je zaplevelen současný jazyk.

Autismus na tři doby

Jan Nejedlý, 10/2019
Martin Selner pracuje jako asistent dětí s poruchou autistického spektra. O své práci začal psát blog nazvaný Autismus & Chardonnay, který se před dvěma lety dočkal knižní podoby a příznivého ohlasu.

Svízelné dětství velkých vypravěčů

Jan Nejedlý, 10/2019
Britský filmový kritik a publicista Ian Nathan se nedávno zamýšlel nad tvorbou dvou amerických tvůrců – prozaika Stephena Kinga a režiséra Stevena Spielberga, jejichž díla si našla miliony fanoušků. Ve svých úvahách nevynechal ani jejich rodinnou anamnézu.

Po práci legraci

Jan Nejedlý, 10/2019
Výročí sametové revoluce zaznamenalo na školách velký ohlas. Přiblížit dnešním dětem minulý režim však není snadné. Někde to vzali s humorem, jinde si připomněli ony časy velmi autenticky.

Piš, nebo střelím!

Jiří Lacman, 10/2019
V poslední době se roztrhl pytel s příručkami tvůrčího psaní. Učitelé češtiny by tyto tituly neměli opomíjet, neboť představují zdroj inspirace pro hodiny slohu.

Hitparáda šíleností v jídelníčku teenagerů

Kateřina Cajthamlová, 10/2019
Máme za sebou třicet let od sametové revoluce, která přinesla spoustu změn nejen do naší politiky, ale i do našich obchodů. Děti si mohou za kapesné kupovat kdeco – fronty vymizely a nabídka různých pamlsků se velice rozšířila. Některé jsou pro dětský organismus ale vysloveně nevhodné. Vybrala jsem pět nejčastějších a nejšílenějších příkladů.

Když dětem chybí spánek…

Vojtěch Pišl, 10/2019
Pamatujete si, v kolik hodin jste jako malí usínali? S největší pravděpodobností dřív než vaše děti – a později než vaši rodiče. Jenže vstáváme pořád stejně, a tak si ze spánku ukrajujeme.

Pomocná ruka při rozpadu rodiny

Šárka Kubcová, 10/2019
Když se vám život zašmodrchá – a je jedno, kolik vám je v tu chvíli let – cítíte se sami, ztraceni a bezradní. V nastalé životní situaci ztrácíte nadhled a nedaří se vám nalézt řešení. Dobrou zprávou je, že na to nemusíte být sami. Existují poradny a krizová centra, která vám mohou pomoci. Některá dokonce nabízejí „vše pod jednou střechou“ – od psychoterapeuta po právníka.

Silvestrovské perličky

Jiří Lacman, 10/2019
Jednou z nepsaných povinností učitele je sbírat žákovské perličky. Nedávno k nám do redakce doputovala sbírka vejšplechtů žáků z jedné nejmenované základní školy. Obsahuje téměř všechny obory a téměř všechno vědění o světě. K nim jsme ještě přimíchali pár klasických hlášek, aby byl silvestrovský koktejl čtenářské negramotnosti pořádně řízný. Na zdraví!