Kniha nás přenese do jiných světů

Tvrdí to Alena Vorlíčková, jejíž kniha Vílí kouzla se přednedávnem objevila na knižních pultech. Bohatě ilustrované pohádky zaujmou na první pohled.

Jak se píše pohádka? Co v ní nesmí chybět?

Klasické (lidové) pohádky se sbírají většinou na cestách, zpracovávají se pak v zimě v teple domova a nejlepší je, když jsou u toho malé děti, kterým se hned přečtou. Já jsem svoje pohádky objevila v jedné nedaleké malé, krásné zemi a úplně jsem jim propadla. Jsou v nich motivy známé z našich českých pohádek a něco je v nich zase jinak, než jsme zvyklí, třeba je tam moře nebo vysoké hory. Struktura pohádek je jasně daná. Na začátku je nějaký stav nouze – město je bez vody, království ohrožuje drak, nesmí se zpívat. Hrdina se vydává na cestu a věci začnou fungovat jinak, musí projít zkouškami a změnit se. Pohádka vypráví o lidských vlastnostech a skutcích, ty dobré bývají odměněny a ty špatné se někdy už nepodaří úplně napravit, stejně jako v životě, vypráví o tom, co je na světě nejdůležitější, nejkrásnější, nejvoňavější…

Nedávno vám vyšla kniha Vílí kouzla. Co v ní malí čtenáři najdou?

Ve Vílích kouzlech je sedm pohádkových příběhů převážně o vílách, které pomáhají lidem. Víly jsou pohádkové postavy symbolizující nepoznané schopnosti člověka, čarodějnice a draci jsou zase naše úzkosti a strachy, které nám kladou překážky. To děti ani většina dospělých samozřejmě netuší, ale dobře rozumějí řeči symbolů a vezmou si z pohádky to, co zrovna potřebují. A rodiče jsou překvapeni při vzpomínce, jak měli v dětství čtení klasických pohádek rádi.

Vaše pohádková kniha se od klasických v něčem liší. První rozdíl jsou otázky na začátku a na konci každé kapitoly. Proč jste je do knihy zařadila?

Naše knížky jsou připravovány jako Pohádky pro společné čtení pro děti a jejich dospělé, jako atraktivní materiál k nácviku čtení. Vyprávění a čtení pohádek rozvíjí fantazii a verbální schopnosti, čtením si dítě rozvíjí logické myšlení, učí se správné výslovnosti, zlepšuje komunikační dovednosti, učí se lépe vyjadřovat a zvyšuje si také sebevědomí i sebedůvěru. Důležité jsou chvilky, které stráví s dospělými při společných aktivitách. Dáváme rodičům náměty, co se dá s příběhy dělat, aby děti věděly, o čem si četly, aby se věnovaly dalším souvisejícím činnostem, aby si to užily a aby je to bavilo. Rodiče nám děkují za tento nápad, jsou rádi, že jsou aktivity součástí knížky. Každá pohádka je připravená vlastně jako jedna pohádková dílna, ke knížce máme i pracovní sešit, kreativní sadu na vysypávání šablony barevnými písky, pracovní listy. Často se potkávám se školními třídami a skupinami děti při pohádkových dílnách a jsem ráda, že můžu sama vidět, jak se jim pohádky líbí, jak s nimi pracují, jak odpovídají na otázky…

Dalším rozdílem jsou obrázkové úkoly. To je hodně neobvyklé zadání, proč?

Krásné ilustrace a obrázkové úkoly jsou součástí našeho konceptu. Jde o to, aby děti měly příležitost ukázat své silné stránky, aby se nad tím, co přečetly, hlouběji z různých úhlů zamyslely, aby využily více smyslů, svých znalostí, které už mají z dřívějška, aby procvičovaly časovou posloupnost… Originální obrázky rozvíjejí jejich fantazii, podporují jejich zvídavost a také jim pomáhají předjímat děj.

Zaujalo mě, že vaši knihu pohádek lektorovala dětská psycholožka Lenka Krejčová. V čem pro vás byly její postřehy cenné?

Docentka Krejčová byla inspirací hned u vzniku projektu Pohádky pro společné čtení, které jsme začali připravovat jako materiál k procvičování pro děti, které čtení „bolí“. V první fázi mi poskytla informace, jak by takové texty měly vypadat, co dětem pomůže, kromě kratších vět, různých úkolů a krásných ilustrací je to třeba grafická úprava. Každou pohádku si přečte a třeba navrhne nějaký typ úkolu, co by se s dětmi dalo ještě dělat.

Vaši knihu provázejí půvabné ilustrace Petry Řehové, které mě ostatně zaujaly na první pohled. Jak jste s ilustrátorkou spolupracovaly?

S Petrou se díky našim pohádkám známe už skoro deset let a moc nás baví si občas udělat příjemný výlet do Olomouce nebo Litomyšle, jednou za rok taky do Prahy představit naše publikace na Svět knihy, být denně v kontaktu na Facebooku a úplně nejvíc nás baví tvořit společně pohádkové knížky. Vždycky se moc těším, jak si pohádku přečte, jaké motivy z ní vybere, jak to vymyslí. Její obrázky jsou hravé a vtipné, měla jsem je na očích snad tisíckrát, a přesto, když se na ně podívám znovu, objevím pokaždé nějaký nový detail. Peťa je jako já bývalá češtinářka, takže i úkoly po čtení jsou pro ni hračka, ví, co děti potřebují.

Placená zóna

Mgr. Marie Těthalová