Online archiv

Autor: Jiří X. Doležal

Hadi, pavouci, infekce a znechucení

Jiří X. Doležal, PD 02/2021
Hadům, pavoukům, stonožkám a podobným tvorům říkám pištíci. Pištíci proto, že při jejich spatření většina žen piští. Sigmundu Freudovi had (stejně jako cokoliv jiného, co mu nepřipomínalo vagínu) připomínal penis. Dnes však už víme, že strach z pištíků je vrozený a přínosný.

Facebooková neuróza

Jiří X. Doležal, PD 02/2021
Facebook způsobil explozi hlouposti ve veřejné diskusi. Je to vidět v příspěvcích pod články na serverech médií, která diskuse umožňují přes Facebook. A ještě lépe jsou projevy neurózy vidět na Facebooku samotném. Projevují se díky němu neuroticky i zdánlivě zdraví lidé?

Psychoterapie je Popelkou i při koronaviru

Jiří X. Doležal, PD 01/2021

Typologie rouškových odpíračů

Jiří X. Doležal, PD 01/2021
Slyšel jsem to snad tisíckrát. Otravovalo mě to, štvalo mě to, ale nakonec jsem podlehl. Tolikrát mi maminka, když jsem kýchl nebo zakašlal, říkala „dávej si ruku před pusu, ať neprskáš na lidi“, až jsem se to naučil. Bylo mi osm let. Proto jsem pozoroval projevy protirouškového disidentství s naprostým zděšením. Jaké je psychologické pozadí těchto až děsivě iracionálních postojů a chování?

Útoky osamělých vlků

Jiří X. Doležal, 12/20
Teroristické útoky islamistů, které sužují západní Evropu, bývají interpretovány ze všech možných úhlů pohledu - včetně psychologického a psychoanalytického. V naší náboženství zbavené společnosti se ale věnuje málo pozornosti existenciální či náboženské stránce těchto útoků. Má to dva důvody. Jednak náboženství už v Evropě málokoho zajímá. A zadruhé – pokud se na problém islámského terorismu v Evropě podíváme prizmatem spiritualit - musíme si přiznat své vlastní vyhoření. Podivnou skutečnost, že se naše vlastní spiritualita tak rozpustila v tuku smažených hranolků, že je v západní Evropě pro mladé lidi z periferie nejbližší duchovní autoritou militantní imám.

Kámen hovoří o myšlení pravěkého člověka

Jiří X. Doležal, 6/2012
Nálezy kamenných štípaných „výrobků“ z pravěku mohou říci až překvapivě mnoho o psychice a myšlení jejich výrobců. Vše ukazuje, že nejen neandrtálci, ale už i jejich předchůdci byli lidmi v plném slova smyslu.

Narcismy všech barev politického spektra

Jiří X. Doležal, 4/2010
podoteky Jiřího X. Doležala

Nahlédnutí do kabelky

Jiří X. Doležal, 11/2008
Měl jsem dovolenou a seděl jednou v noci na poušti uprostřed vyprahlých hor AntiAtlasu. V tom momentě mi zhasl joint. Sáhl jsem do pravé náprsní kapsy kazajky americké armády, ve které léta jezdím za dobrodružstvím a ve které mám umístěný zapalovač, a najednou mi o rozdílech mezi pohlavími bylo vše naprosto jasné. Zatímco muži - jako já ten zapalovač -mají své věci promyšleně a natrvalo uložené na definovaných místech, v předem určených kapsách, tak ženy užívají kabelku, kde se všechny věci, co mají s sebou, mísí bez ladu a skladu, bez systému a řádu. Tomu odpovídá i gender podmíněné vnímání a uchopování, uspořádávání reality. Zatímco muži po inženýrsku, algoritmizovaně a strojově hledají konkrétní předmět, co nosí u sebe, sáhnutím do příslušné kapsy, kde má být a kde jej najdou, postupují ženy při hledání naprosto jinak, heuristicky: Poslepu sáhnou do kabelky a doufají, že jim hledaný předmět sám vklouzne do ruky. A je nutno přiznat - i když to nemá žádné racionální vysvětlení - že má-li žena dobrý, výkonný a pozitivní den, tak jí hledaný předmět skutečně okamžitě v té kabelce do ruky vklouzne. Naopak, má-li žena periodu nebo jinak nepříjemný den, stává se nalezení každého předmětu - peněženky, klíčů, zvonícího mobilu - opakovaným a těžce frustrujícím dramatem, při kterém často padají ostrá slova. Uspořádání věcí v kabelce je zjevně a nezpochybnitelně vyjádřením vaginálního principu. Kabelka je vlastně mušle, symbolizovaná vagina, do které se ukryje vše, co žena přes den potřebuje. To mi bylo jasné v té poušti i nyní, po dovolené. Ani tam, ani doma jsem však na systematickém uložení věcí v jednotlivých kapsách, jaké je charakteristické pro muže, žádné falické vysvětlení nenašel. Spíš to páchne análním sadismem.

Sloupek Jiřího X. Doležala

Jiří X. Doležal, 9/2008
Teror začíná

Sloupek Jiřího X. Doležala

Jiří X. Doležal, 7-8/2008
Dovolená lovce

Magie fetu

Jiří X. Doležal, 6/2008
/ Sloupek Jiřího X. Doležala /

Když choděj kluci s klukama

Jiří X. Doležal, 5/2008
/ Sloupek Jiřího X. Doležala /