Online archiv

Autor: Eva Labusová

Mateřství – jak uzdravit bolest

Eva Labusová, PD 03/2022
Není to tak dávno, co bylo mateřství považováno za biologickou danost. Dnes je často doprovázeno bolestnými prožitky a řadou negativních emocí. Jak být vyrovnanou matkou a nacházet bezpečí, uvolnění a skutečnou sounáležitost ve vztazích?

Zanedbávané děti ve spořádaných rodinách

Eva Labusová, 9/2010
V rozvinuté západní společnosti žije mnoho dětí, které nevyrůstají v optimálních podmínkách. Bývají emočně, duševně nebo fyzicky zanedbávány, či dokonce týrány, a to zdaleka nejen v rodinách dysfunkčních na první pohled. Také v rodinách tzv. spořádaných se lze setkat s případy normativního zanedbávání - s desktruktivními jevy přispívajícími k nárůstu dětských poruch zdraví, chování a prožívání.

Optimismus se dá naučit

Eva Labusová, 6/2010
Americký psycholog profesor Martin Seligman patří k nejcitovanějším autorům na světě. Je zakladatelem pozitivní psychologie, která si během dvou desítek let získala pozornost psychologů všech kontinentů. V červnu přijíždí během svého evropského turné také do Prahy. Při této příležitosti poskytl Psychologii dnes exkluzivní rozhovor.

Jsem přesvědčen, že láska na celý život existuje

Eva Labusová, 10/2009
Risk a neustálé vzrušení mohou být v určité životní fázi příjemné a lákavé. Přesto většina lidí potřebuje stálost a bezpečí. Totéž platí i pro naše milostné vztahy. Člověk je schopen žít s jediným partnerem po celý život a být s ním šťastný – pokud ovšem nezapomene, že každý vztah potřebuje trvalý pohon, tvrdí psycholog Michael Chytrý.

Psychologie porodu:

Eva Labusová, 9/2009
téma k odborné diskusi

Epidemie v porodnictví: císařský řez

Eva Labusová, 5/2009
Na „císaře“ jsme si zvykli. Plánovaná a nekomplikovaná sekce je hotova do 30 minut a na první pohled se může jevit jako méně náročná než mnohahodinový přirozený porod.

Manželský slib - dohoda, která (ne)platí?

Eva Labusová, 2/2009
Na počátku manželství stojí slib vzájemné pomoci, podpory, věrnosti, soudržnosti. Už při uzavírání sňatku však mnohdy myslíme na pootevřená zadní vrátka… Co o manželství soudí 24 let ženatý psycholog Pavel Rous?

Co znamená dnes rodina?

Eva Labusová, 12/2007
Vánoce. Tradičně je označujeme jako svátky rodinné. Jak ale vypadá rodina na počátku 21. století? V posledních letech přibývá nesezdaných partnerství s dětmi, stále častěji se zřejmě budeme setkávat i s dětmi vychovávanými homosexuálními páry. Nebo s partnery (v manželství i mimo ně), kteří zůstávají bezdětní. Není čas obsah tohoto pojmu změnit?