Online archiv

Autor: LUKÁŠ KOVANDA

Máme palác, nebo chýši?

LUKÁŠ KOVANDA, 06_2020
Dům může být velký, nebo malý. Dokud jsou domy v bezprostředním okolí srovnatelně malé, uspokojuje veškeré společenské nároky kladené na bydlení. Pokud ale vedle tohoto domku vyroste palác, domek se rázem promění v chýši. Pokud se ale chceme rovnat sousedovi s palácem, pouštíme se do závodů, ve kterých s těmi opravdu zazobanými nemůžeme udržet krok. Opičením se po bohatších se pouštíme na nebezpečně šikmou plochu.

Trautenberk versus Kate Moss. Kdo je šťastnější?

LUKÁŠ KOVANDA, 3/2020
Takzvaní ekonomové štěstí říkají, že absolutní výše bohatství nerozhoduje o tom, jak se cítíme spokojení či šťastní. Důležitější je, jak si stojíme mezi lidmi, s nimiž se srovnáváme. Když máme pocit, že si stojíme líp než druzí, jsme šťastní. Dokud se ovšem nezačneme srovnávat s lidmi jinými, z blahobytnější vrstvy. A tak stále dokola. Věčné štěstí neexistuje. Zatímco dříve sloužil jako vzor bohatství a štěstí spíše člověk vypasenější (prostě proto, že měl na jídlo v době, kdy to nebylo úplně pravidlem), dnes je to naopak. Úspěšní a bohatí lidé jsou spíše štíhlí. Z čeho by dříve lidé byli šťastní, je dnes naopak pro polovinu lidí důvodem ke stresu a obavám, že jsou moc tlustí.

Jak se vydělává na nesplněných předsevzetích

LUKÁŠ KOVANDA, 1/2020
„Sobota, 31. prosince. Novoroční předsevzetí,“ zapisuje si Bridget Jonesová do svého deníku ve stejnojmenné knize, Deník Bridget Jonesové. A pokračuje: „BUDU chodit do posilovny třikrát týdně – a nejen proto, abych si mohla koupit sendvič.“ V pokračování knihy, s podtitulem S rozumem v koncích, hrdinka odhaluje, že předsevzetí zůstala hodně dlužna. „Pondělí, 28. dubna,“ nadepisuje stránku, „Letošní počet návštěv posilovny: 1, cena roční permanentky: 370 liber; cena jedné návštěvy posilovny: 123 liber.“

Ekonomické příběhy Lukáše Kovandy: Proč „nigerijští podvodníci“ tvrdí, že jsou z Nigérie?

LUKÁŠ KOVANDA, 6/2018
Luis Suarez, komunikační expert a někdejší klíčový pracovník IBM, nemá rád e-mail. „Je to pohřebiště informací,“ říká. „Bez něj jsem šťastnější,“ dodává. E-mailovou komunikaci omezil asi na sedm zpráv týdně.

Proč během ekonomické krize zapláčou milenky více než milenci

LUKÁŠ KOVANDA, 5/2018
„Včera neděle byla, včera byl hezký čas“, pěje ve slavném semaforském songu Pavlína Filipovská. Od dob, kdy píseň zazněla poprvé, se mnohé změnilo.

Ekonomické příběhy Lukáše Kovandy: Jak klamou fast-foody

LUKÁŠ KOVANDA, 4/2018
Je tomu už skoro deset let, co v ČR začalo platit povinné kotvení dětských autosedaček. „Seděly připoutané v autosedačce, a stejně zemřely. Takový osud potkalo loni šest dětí, které doplatily na riskantní jízdu svých rodičů,“ psalo se v tuzemském tisku o rok později, k „prvnímu výročí“ povinného kotvení.

Ekonomické příběhy Lukáše Kovandy: Génius, který zachránil svět

LUKÁŠ KOVANDA, 3/2018
Ten muž je génius. Z této jedné holé věty sestával doporučující dopis, jejž mladému matematikovi Johnu Nashovi napsal koncem čtyřicátých let jeho profesor.

Ekonom v zajetí krásy

LUKÁŠ KOVANDA, 1/2018
Atraktivní lidé dostávají lépe úročené půjčky. Ti obézní zase snáze skončí v dluhové pasti. Občas nás všechny může přepadnout chuť diskriminovat. O tom všem je ekonomie krásy.

Ekonomové nejsou normální lidé

LUKÁŠ KOVANDA, 12/2017
Čerstvý nositel Nobelovy ceny za ekonomii Richard Thaler (1945) není typickým ekonomem. Snaží se tuto suchou vědu propojit s psychologií. Nazval to behaviorální ekonomií a celé je to o tom, že lidé se nerozhodují jen racionálně – na základě zákonů nabídky a poptávky.