Online archiv

Autor: Markéta Klempířová

Škola, kde nezvoní

Markéta Klempířová, 5/2020
Markétu Klempířovou znají čtenáři Rodiny a školy už řadu let. Učitelka prvního stupně pro nás píše o nových trendech v pedagogice. Svého času provozovala komunitní školu Za výlohou, nyní učí na pražské ZŠ Petřiny Sever. Naše nabídka popsat jeden běžný pracovní den ji zastihla v době koronavirové.

Učíme se venku

Markéta Klempířová
Jeden den v týdnu trávíme s žáky mimo školu v přírodě. A přidávají se k nám další a další třídy, protože pozitiva i přes náročnější přípravu jednoznačně převažují.

Jak se učí ve skleněné třídě

Markéta Klempířová, 8/2019
Absolvovala jsem stáž ve Finsku. Do českého školství jsem se vracela jako spráskaný pes. Spráskala mě finská důvěra v člověka, jeho samostatnost a zodpovědnost, pošlehal mě respekt k druhým a vědomí vlastní ceny kohokoliv na školní chodbě i mimo ni.

Emoce do školy patří

Markéta Klempířová, 6/2018
Je dokázáno, že člověk si trvaleji zapamatuje události a získá znalosti a dovednosti, když u toho prožívá nějaké emoce. Emoce totiž taguje jednotlivé paměťové stopy a říká mozku: „Tohle je důležitý zážitek, to si pamatuj!“ Jak toho využít ve výuce?

Zrušíme školu?

Markéta Klempířová, 6/2018
Minulý měsíc proběhla v Praze mezinárodní konference Neurověda ve vzdělávání. Diskutovalo se o pravděpodobných modelech školy budoucnosti, při čemž v některých z nich zcela chyběl učitel. Byl nahrazen vyspělými informačními zdroji, tedy počítači. Logicky se nabízí otázka: Zrušíme školu?

Pozor na silná slova za katedrou

Markéta Klempířová, 1/2018
Někdo si pořád možná představuje, že bezpečné prostředí ve škole znamená, že na chodbách nebudou skleněné skříně bez rámů a kluzké podlahy. Jenže si upřímně řekněme, že rozbít si ústa můžeme i v prázdné vypolstrované místnosti a povozit se dá pěkně i jinak. Třeba na žácích, na učitelích, na vedení školy nebo na rodičích.

NEZANÁŠEJTE SI MOZEK BALASTEM

Markéta Klempířová, 6/2017
Lidská paměť funguje hierarchicky, ale není úplně jasné, na jakém základě si člověk něco zapamatuje a něco nikoli. Tušíme, že kvalita paměťové stopy je ovlivněna prožitkem. Pokud tedy děti něco učíme a vzbudí to v nich emoci, snáze si to zapamatují. Některé paměťové stopy jsou tak intenzivní, že je nezapomeneme nikdy.

MOHOU RODIČE ZA AGRESIVITU SVÝCH DĚTÍ?

Markéta Klempířová, 5/2017
Neovládají se, cloumá jimi vztek, nejsou schopné se koncentrovat, ubližují ostatním. Takových dětí je čím dál víc. Proč se to děje? Odkud se berou? Vinu hledejme nejdříve u sebe doma. Přibývá totiž neschopných rodičů. I o tom se debatovalo na konferenci Neurověda ve vzdělávání, která proběhla letos na jaře v Praze.

HRNČÍŘI A KROTITELÉ

Markéta Klempířová, 3/2017
DO JAKÉ MÍRY MÁ ŠKOLA ŽÁKY FORMOVAT?

NEBOJTE SE MENTORINGU

Markéta Klempířová, 2/2017
Co na mentoringu láká? Nechávat se opečovávat jako u kosmetičky. Máte hodinu jen pro sebe! S někým, kdo vám bez výhrad naslouchá! Pracovat v tomto případě ale musíte i dost sami. Víte totiž nejlépe ze všech, co od sebe čekat. Tak čeho se bát?

ALTERNATIVNÍ NÁSTRAHY

Markéta Klempířová, 7/2016
PROČ MAJÍ RODIČOVSKÉ ŠKOLY PROBLÉMY PRÁVĚ S RODIČI?

MÁ VŮBEC EXISTOVAT ŠKOLA?

Markéta Klempířová, 1/2016
InoEduFest neboli Festival inovativních škol mě i tentokrát na čas odnesl na obláček, odkud jsem pak ještě několik dní nahlížela na vzdělávání úplně jinak, než jsem zvyklá já, asi úplně jinak, než uvažuje většinová konzervativní společnost, a i dál, než uvažuje průměrný pokrokový pedagog.