Online archiv

Vydání: 7-8/2012

Úlovek

Jana Kárníková, 7-8/2012

Kdo se umí radovat, nestárne

Jitka Bukáčková, 7-8/2012
Starý člověk nechce být pouze trpěn, ale chce být přijímán a chce cítit, že je stále plnohodnotným členem lidského společenství. Spousta důchodců, hlavně těch, kteří nemají vážné zdravotní problémy, by se ještě ráda zapojila do aktivního života, bohužel jsou odmítáni. A přitom by mnohdy stačilo jen málo.

Táta je hrdina. Ale daleko…

Helena Vrzalová, 7-8/2012
Výjezd na zahraniční operaci je náročnou životní zkouškou nejen pro vojáka, ale i pro celou jeho rodinu. Právě situaci odloučení se snaží ulehčit nabízená služba Komise pro rodinu, jejímž smyslem je podpora rodinných příslušníků těchto vojáků.

Už máte svého terapeuta?

7-8/2012
Čtenáři nám často píší o kontakty na psychology. Tato servisní rubrika vám může napovědět, na koho se ve svém regionu obrátit.

Jeruzalém: když se turista cítí prorokem

Jan Lužný, 7-8/2012
Plánujete dovolenou v Izraeli a chystáte se navštívit Jeruzalém? Možná netušíte, že nejednoho turistu postihly na tomto posvátném biblickém místě nečekané záchvaty halucinací a bludů…

Make love not war!

Jaroslav Petr, 7-8/2012
Jsou dnes lidé mírumilovnější?

Dovolená začíná u psychologa?

Daniela Kramulová, 7-8/2012
Vyjádření psychologů téměř k čemukoliv jsou dnes velmi žádaná. Jejich komentáře a doporučení se objevují v médiích a stále častěji se na ně s běžnými problémy každodenního života obracejí i klienti – chtějí kupříkladu poradit, jak by měli nejlépe strávit vlastní dovolenou. O výhodách i negativech tohoto trendu hovoříme s psycholožkou Jitkou Douchovou.

nešpor/n/oviny

7-8/2012
Karel Nešpor Psychiatr, primář oddělení závislostí Psychiatrické léčebny v Praze-Bohnicích

Jen ho nechte, ať se bojí

Katarína Lomská Filasová, 7-8/2012
K dětským táborům neodmyslitelně patří stezky odvahy a noční bojovky. Nejrůznější strašidelné hrátky vymýšlejí i rodiče na chatách a chalupách pro své potomky a jejich kamarády. Historky, jak moc se kdo bál, pak v rodině kolují celá léta. Umíme ale zacházet s dětským strachem, abychom „nepřestřelili“?

CITÁT MĚSÍCE

7-8/2012

Kalendárium

Pavel a Helena Hartlovi, 7-8/2012
Před 110 lety, 16. července 1902, se v Kazani narodil ruský neuropsycholog Alexander Romanovič Lurija, jeden ze zakladatelů kulturněhistorické psychologie. V Kazani vystudoval pedagogiku, spolupracoval s L. Vygotským na sociokulturní teorii jazyka, založil Psychoanalytickou společnost a dopisoval si se S. Freudem. Výzkum reakčních časů myšlenkových procesů, základ prvního detektoru lži, mu pomohl k přijetí do psychologického ústavu v Moskvě r. 1923. Studia zakončil na lékařské fakultě v Moskvě r. 1937. Za druhé světové války byl vedoucím psychologického oddělení v nemocnici pro mozková traumata. Po válce působil na neuropsychologickém oddělení Moskevské univerzity a vedl neuropsychologickou laboratoř na Burdenkově institutu neurochirurgie, odkud musel v padesátých letech při antisemitských čistkách odejít. Poté zakotvil v Defektologickém ústavu, kde zkoumal retardované děti. Nejznámější je pro svoje výzkumy, práci a teorii o mozkových traumatech. Vyvinul systém neuropsychologického hodnocení, jež pomáhá stanovit diagnózu, léčbu a rehabilitaci pacientů s mozkovým traumatem. Jeho vědecká práce se stala známou mimo Rusko v šedesátých a sedmdesátých letech 20. století. Mezi jeho nejznámější knihy vydané v angličtině patří The Working Brain (1973), Cognitive Development: Cultural and Social Foundations (1976), The Making Mind (1979) a Language and Cognition (1982). Na základě jeho práce vznikla na Nebraské univerzitě v USA Neuropsychologická testová baterie Lurija-Nebraska. Test hodnotí širokou oblast kognitivních funkcí: paměť, motorické funkce, rytmus, citlivost na doteky, sluch a vizuální funkce, řeč, psaní, hláskování, čtení a počítání. V češtině vyšla již roku 1976 Lurijova knížka O historickém vývoji poznávacích procesů ve výborném překladu profesora Jaromíra Janouška. Jde o popis pozorování Luriji a jeho týmu ze začátku třicátých let v sovětské střední Asii. Práce je dodnes ceněna jako precizně provedený kulturně antropologický psychologický výzkum zaměřený na změny v utváření psychiky a především poznávacích procesů při likvidaci negramotnosti v odlehlých oblastech Uzbekistánu. K velmi čteným dílům světové literatury A. R. Luriji patří Malá knížka o velké paměti (1968), v níž popisuje experimenty s člověkem, který měl fenomenální paměť, dokázal si po jednom přečetní zapamatovat desítky stránek textu, seznamy čísel či předmětů a znovu si je vybavit i po několika měsících, dokonce letech. Oliver Sacks, u nás oblíbený a hojně překládaný anglický neurolog, psychiatr a autor povídek postavených na případových studiích (např. Muž, který si pletl manželku s kloboukem, Antropoložka na Marsu, Probouzení) uznává Luriju jako svůj vzor, inspiraci a učitele. Osobně se nikdy nesetkali, celá léta si však čile a dlouze dopisovali. A. R. Lurija zemřel 14. srpna 1977 ve věku 75 let.

červenec – srpen 2012

7-8/2012
19. července 1972 Před 40 lety zemřel po dopravní nehodě ve věku 39 let český psycholog a psychoterapeut Hugo Široký. Věnoval se psychoanalýze a skupinové psychoterapii, kterou propagoval. Zajímal se o arteterapii, psychodrama a hereckou psychologii, v psychiatrické léčebně Šternberk vytvořil psychodramatickou skupinu. Jeho kniha Meze a obzory psychoanalýzy je stále vydávána a čtena.