Online archiv

Vydání: 11/2012

Mimozemšťan

Jana Kárníková, 11/2012

Publikace o autismu z nakladatelství Portál

11/2012
Autismus u dospívajících a dospělých

Dotyk někdy stačí...

Andrea Tichá, 11/2012
Josef Svoboda je člověk, který budí důvěru. Snad i proto, že si lecčíms v životě se svou rodinou musel projít. Jeho cíl – pomáhat mladým lidem nemocným schizofrenií a podporovat jejich rodiny – se postupně změnil v projekt na vybudování centra aktivačních služeb pro mládež se schizofrenií. Byl schválen a funguje již dva roky.

Psychologický profil vybodovaného řidiče

11/2012
Pod okny dopravně psychologického střediska zastavil luxusní stříbrný mercedes. Prudké zabouchnutí dveří. Statný muž v kostkované košili a s pestrým šátkem kolem krku rázně vkročil do vyšetřovny. Dobrý den provázel železný stisk ruky.

Na cestě do našeho světa

11/2012
Domácí vzdělávací program pro autisty AUTORKA Lucie Pařízková Vedoucí bytu pro osoby s autismem v chráněném bydlení sv. Michala v Brně, osobní asistentka, fyzioterapeutka

Zhloupneme kvůli počítačům?

11/2012
Vtipálci tvrdí, že když vypadne Wikipedia, klesne průměrné IQ v lidské populace asi o třicet bodů. Škarohlídi namítají, že nejde o vtip, ale o holou skutečnost. O tom, že informační technologie změnily náš svět, nepochybuje asi nikdo. Objevují se i tvrzení, že současné informační technologie zásadně mění lidský mozek, že prý přestává fungovat, jak by měl.

Jak přelstít vlastní stres

11/2012
Obtížněji se v práci rozhodujete, vyhýbáte se častěji týmové spolupráci a zapomínáte na důležité schůzky? To jsou příznaky stresu. Tedy neúměrné, většinou psychické zátěže, kterou náš organismus už neumí zvládnout. Timothy Gallwey, americký poradce a kouč, pomáhá už více než dvacet let manažerům a sportovcům zvládat stres tzv. metodou Inner Game.

nešpor/n/oviny

11/2012
Příbuzní pacienta: naštvaní a zoufalí

Tleskání v bílých rukavicích a pocit sounáležitosti

11/2012
Nevidomého poznáte jednoduše. Má bílou hůl nebo vodicího psa nebo obojí. Vozíčkáře poznáte už z dálky podle vozíku. A jak poznáte neslyšícího člověka? Nepoznáte. A přesto jsou neslyšící lidé někdy označování jako „největší cizinci ze všech cizinců“.

CITÁT MĚSÍCE

11/2012
Tvrzení, že člověk je nejušlechtilejší stvoření na světě, si lze Tvrz vysvětlit tím, že mu to žádné jiné stvoření nevyvrátilo.

3. listopadu 1957 zemřel ve věku

11/2012
60 let americký psychiatr rakouského původu Wilhelm Reich.

Rezonance

11/2012