Online archiv

Vydání: 11/2015

Imigrantská demoverze

11/2015
Profesor Miroslav Bárta, egyptolog, který se zabývá vývojem a zánikem civilizací, přispěl do debaty týkající se přílivu uprchlíků snad nejpodstatnějším tvrzením. Prvotní příčinou krize na Blízkém Východě a v severní Africe je léta trvající sucho. Ubývají obdělávatelné plochy a o zbývající pole se vedou spory. Lidé odcházejí z venkova do měst a tam živoří na periferii. Někteří hledají východisko v náboženském radikalismu, jiní v útěku. Těžko očekávat, že by se nepříznivé klima v dohledné době změnilo. Situace v dotčených zemích se bude zřejmě dále zhoršovat a s tím poroste tendence obyvatel hledat bezpečí a živobytí jinde. Jestliže v současnosti proudí do Evropy sta tisíce uprchlíků, za deset až dvacet let půjde podle Bárty o miliony. Žádný přístup není dokonalý. Pokud k nám nebudeme chtít prchající lidskou masu pustit, bude nesmírně obtížné ji zadržovat. Pokud se rozhodneme poskytnout pomoc, budeme se sami muset uskrovnit. Ať už budeme stavět zdi s ostnatým drátem, nebo budovat ubytovny s učebnami jazyků, obojí stojí peníze. V obou případech může docházet k násilným střetům, ať už na hranicích států, či uvnitř ghett. To, co nyní zažíváme, je z této perspektivy jen malá imigrační vlnka a my bychom ji měli využít k získání zkušeností. Pokud se teď dokážeme poučit, lépe zvládneme to, co nás čeká. Z tohoto pohledu je dobře, pokud jedna země staví plot a jiná dává imigrantům sociální dávky. Oba přístupy bude možné porovnat a vyhodnotit. Nebylo by ale moudré postupovat výhradně metodou pokus - omyl. Již nyní můžeme čerpat např. ze zkušeností Británie, Spojených států a Austrálie. Imigrantská krize je vzorovým tématem pro humanitní obory. Měli bychom naslouchat hlasu historiků, antropologů, sociologů a psychologů. Měli bychom se zajímat o minulá stěhování národů o průběh střetů kultur a především o to, jak předejít radikalizaci obou stran a nástupu demagogů k moci. Připravme se na budoucí nápor, ale nečekejme, že existuje cosi jako jeho „řešení“. Jde o historický proces, nikoli o hlavolam. Není možné jej „vyřešit“, stejně jako neexistovalo „řešení“ stěhování národů či rozpolcení křesťanského světa na katolíky a protestanty. Přesto a právě proto nebude také na škodu naučit se zachovat chladnou hlavu. Pokud budeme ztrácet čas a energii ve slovních přestřelkách mezi takzvanými sluníčkáři a takzvanými xenofoby, uškodíme jen sami sobě. Nepropadejme panice. Budoucí roky nám k tomu možná přinesou spoustu vhodnějších příležitostí.

Plout za štěstím je dobrodružství

11/2015
Mihaly Csikszentmihalyi: Flow - O štěstí a smyslu života, Portál 2015

Marťan

11/2015
Matt Damon v hlavní roli, Ridley Scott režie - to jsou pro mě už vcelku dostatečné důvody, proč se vypravit na film Marťan, natočený podle stejnojmenného románu Andyho Weira. Vzhledem k nedostatku technického vzdělání nedokážu v oblasti vesmírných letů dost dobře rozlišit, „jak moc velké“ je sci-fi, které sleduji. Takže mi v úvodní orientaci docela pomohlo, když jsem se dozvěděla, že Weir psal svůj román „vědecky tak přesně, jak jen je to možné, a jeho psaní bylo součástí rozsáhlého výzkumu orbitální mechaniky, podmínek na Marsu, historií pilotovaných kosmických letů, a botaniky“. (www.databazeautoru.cz) Dění, jež sledujeme na plátně, je prý na samých hranicích lidských možností, ale mimo realitu v dohledné budoucnosti není. Marťan je Weirův třetí román. Nakladatelé ho prý odmítli s tím, že téma není atraktivní, tak ho začal vydávat jako seriál na svém webu, na Kindle byla celá elektronická verze k dostání za 99 centů - a stala se bestsellerem. Takže si u bývalého informatika a nynějšího spisovatele samozřejmě začali podávat kliku literární a brzy i filmoví agenti.

Kde se bere charisma

11/2015
Co je charisma? Všichni to nějak tušíme, ale jakmile je třeba ho popsat, těžko hledáme slova. Považujeme-li charisma za osobní vlastnost, často se divíme, jak se najednou může ztratit…

Podpatky: symbol moci, nebo útlaku?

dak, 11/2015

Kdo dnes potřebuje feminismus?

11/2015
Co se vám vybaví, když se řekne „feministky“? Zástup hlasitých žen, které se dožadují něčeho, co bylo relevantní před sto lety? Nevyrovnané osobnosti, kterým nic není dobré a všechny si nakonec znepřátelí, kromě sebe navzájem?

Jednou nahoře, jednou dole - Hraniční porucha osobnosti

Dana Mejsnarová, 11/2015
Černá, nebo bílá. Všechno, nebo nic. Milují, nebo nenávidí. To jsou lidé s hraniční poruchou osobnosti. Touží po lásce, ale neumějí s ní zacházet. Jsou vůbec schopni fungovat v trvalém vztahu?

Méně obvyklé využití

11/2015
Neurofeedback: fakta versus mýty 3. část V následujících případech využití neurobeedbacku buď chybí dostatek výzkumů, nebo se jejich závěry rozcházejí.

Vstávat, a cvičit!

11/2015
Že je pohyb zdravý, se ví už dávno. Někteří o tom, pravda, rádi pochybují, aby si nějak omluvili svou lenost. Pro ně v posledních letech přibývají další vědecké důkazy o tom, jakými mechanismy v nás rozumná míra sportu buduje odolnost proti mnoha nemocem. „Věda o vlivu cvičení na obranyschopnost organismu“ (Exercise Immunology) se zabývá konkrétními změnami, k nimž v našem imunitním systému dochází během fyzické aktivity.

Storytelling: Proč milujeme příběhy

11/2015
Příběhy si lidé vyprávějí od pradávna. Pomocí příběhů se předává vědění, informace, tradice. Pomáhají nám pochopit svět. A právě proto nás ovlivňují v životě i v práci…

Norbert Riethof: koučování propojuje lidi ze všech oborů

11/2015
Norbert Riethof se věnuje koučování od jeho počátků v ČR a patří ke zdejším průkopníkům oboru. Nyní působí jako prezident Evropské rady pro mentorování a koučování (EMCC) v České republice a v praxi jako exekutivní kouč, lektor a konzultant. Na evropské úrovni se věnuje mezinárodním akreditacím pro kouče a mentory, jejich rozvoji a následné implementaci v Česku. Je zakladatelem a ředitelem Coaching Systems - společnosti poskytující firemní vzdělávání s využitím koučovacího přístupu. K rozvoji oboru přispívá i tím, že profesionálně vzdělává kouče a manažery v Academy of Coaching Excellence (ACE), která vznikla před 4 lety. S kolegyní Anitou Crkalovou publikoval dvě knihy o koučování: „Jak zefektivnit práci v týmu“ a „Průvodce světem koučování a osobnostní typologie“.

Kouč je váš fanoušek

11/2015
Jak hledat profesionalitu ve světě koučování