Online archiv

Vydání: 6/2016

Život je moc krátký na velké kompromisy

Marie Těthalová, 6/2016
Tvrdí to terapeut a také autor řady úspěšných knih Hans Rath, jehož román A Bůh pravil: Musíme si promluvit se před nedávnem objevil na pultech českých knihkupectví. Příběh poněkud neobvyklého terapeutického vztahu, kde je klientem sám Bůh, otevírá témata lidské existence. A také pobaví a potěší.

Odborníci na rozhovor

6/2016
Umíte léčit deprese? S touto otázkou se ve své terapeutické praxi setkávám pravidelně. Bývá to vlastně jedna z těch nejčastějších, s nimiž se na nás klienti obracejí v prvním telefonickém nebo e-mailovém kontaktu. Anebo s jejími obměnami, které vesměs mají za cíl zjistit, na jaké obtíže nebo diagnózy se v našem centru specializujeme. Klienti se totiž při hledání léku na potíže často v první chvíli zaměřují na pátrání po té správné odbornosti. A je to asi přirozené. Žijeme ve světě, který se stále ještě dost opírá o koncepty expertnosti, kde každý je odborníkem na úzce vymezenou oblast, kde jednotlivost dostává přednost před komplexností.

Online terapie jako vzájemná návštěva

Tereza Baltag, 6/2016
Stejně jako mnohé mé klienty, tak i mne přivedla k online terapiím nečekaná životní změna. Tou bylo v mém případě přestěhování se do Berlína, a snaha pokračovat v práci se svými klienty i za nových životních okolností.

Psychedelika znovu na scéně

Daniela Kramulová, 6/2016
Dredy, kristusky, batika, džíny, dlouhé sukně a batůžky byly k vidění podstatně víc než obleky a elegantní pracovní kufříky nebo kostýmky s lodičkami. Účastníci České transpersonální konference zaplnili koncem dubna Národní dům na Vinohradech do posledního místečka.

Proč? Seriál o tělesných projevech a pocitech, které si často neumíme vysvětlit

6/2016
6. část

Hora, která požírá lidi

Daniel Mádr, 6/2016
Hledím do temné díry zahloubené v okrově zbarvené skále. Skulina velká sotva tak, že se jí protáhne dospělý člověk. Někde v tmavé hlubině se pomalu ztrácí obrysy Rodriga, který do šachty vlezl bez sebemenšího zaváhání, jako před tím už stokrát.

Červen

dak, 6/2016
Hned 1. června slavíme nejen Mezinárodní den dětí, ale od roku 2012 i Mezinárodní den rodičů vyhlášený OSN. Vzhledem k tomu, že nejlepší prostředí dokážou dětem vytvořit fungující rodiče, je to vlastně docela logické a spravedlivé, aby slavili všichni společně. Dětem je věnovaný i 12. červen, Světový den proti dětské práci. Díky zájmu veřejnosti a hnutí Fair Trade se podle údajů International Labour Organization podařilo od roku 2000 snížit ve světě dětskou práci o třetinu, přesto 11 % dětí ještě musí vykonávat fyzicky i psychicky nepřiměřenou práci, často jako neplacená síla na rodinných farmách. 15. června si pro změnu připomínáme Světový den proti násilí na seniorech (vyhlášený WHO v roce 2006). V našich podmínkách by nemělo stačit jen „odškrtnout si“, že nejsme lhostejní k týrání a zanedbávání starých lidí, měli bychom se prý zamyslet i nad vlastními sklony k ageismu. 21. června, v den letního slunovratu, se po celém světě slaví Den hrdosti. Doprovází ho průvody pestrobarevně oblečených lidí jako připomínka boje a prvních pochodů za práva gayů a lesbiček v Greenwich Village, který se konal roku 1969. Zároveň se slaví i Evropský den hudby – v roce 1982 ho vyhlásil francouzský ministr kultury jako svátek muzikantů. Chtěl tím upozornit na to, že mladá generace hudbu čím dál víc jen pasivně poslouchá. Hudební happeningy v ulicích tak měly vzbudit zájem o aktivní provozování hudby. Pro úplnost dodejme, že je i Mezinárodní den trpaslíků, především těch zahradních. Romantické kýče všech zemí, spojte se! Na 23. červen připadá veskrze seriózní Mezinárodní den vdov vyhlášený OSN v roce 2011. Popudem bylo především drsné zacházení s vdovami v řadě zemí, například v Indii bývalo zvykem, že po manželově smrti ženě rodina sebrala všechny prostředky a vyhnala ji na ulici.

Kdy ženy útočí?

Daniela Kramulová, Eva Kubová, 6/2016
Je-li řeč o násilí, nebo dokonce vraždě, jako pachatel se nám obvykle vybaví muž. Podle statistik kriminality to tak skutečně bývá. Nicméně přibližně deset procent závažných násilných činů spáchají ženy a jejich obětí jsou většinou ti nejbližší – partner a děti. Takže přehlížet, zlehčovat nebo zametat téma ženského násilí pod koberec rozhodně není na místě.

Jak se cítí český doktor? Stresovaný a vyhořelý…

Radek Ptáček, Jiří Raboch, 6/2016
Intenzivní kontakt s lidmi, stres, dlouhodobá zátěž, kontakt s utrpením, které lze často jen málo ovlivnit. To jsou faktory, které zvyšují pravděpodobnost vyčerpání či vyhoření. Právě ty často stávají v pozadí lékařských chyb…

Je čas dýchat dietněji

Marta Dostoupilová, Kateřina Verni Pavelková, 6/2016
Dýchej zhluboka! Kolikrát jsme to už slyšeli, přesto to není vždycky nejlepší rada. Někdy dokonce neumíme správně dýchat, přestože dýchání zcela automaticky považujeme za něco naprosto samozřejmého.

Haló, tady jsem a mám zájem!

Lucie Hanzlíková Hrdličková, 6/2016
Úspěch při navazování známostí je přímo úměrný schopnosti vysílat signály dvoření. A tak é přijímat ty, které jsou vyslány jako odpověď. Někdy to děláme cíleně, jindy naprosto nevědomky. Není jasné, jak se jim naučíme, a podle některých badatelů jsou dokonce vrozené.

Krok z komfortní zóny

Daniela Kramulová, 6/2016
Vyzkoušeli jsme drsné metody osobního rozvoje U výtahu už postává skupinka lidí. Mladý pár, několik jednotlivců, tři z nich se poznávají. Ostatní, včetně mě, se vidí poprvé. Postupně nastupujeme do výtahu a vyrážíme překonávat vlastní hranice. Tomu je totiž věnovaný tříhodinový workshop s psychologem Janem Ženatým.