Laskavá stránka černého humoru

Nastávající rodiče čekají na výsledek prohlídky, aby se dozvěděli, jak se nenarozené děťátko vyvíjí. „Napřed vám řeknu dobrou zprávu,“ řekne lékař. „Vaše dítě bude mít vždy vyhrazené parkovací místo.

Dejme tomu, že se vám tato ukázka černočerného humoru líbila a s chutí jste se zasmáli. Co s tím? Měli byste se stydět za to, že ve vás nešťastný, i když imaginární, pár vyvolal tak nesoucitnou reakci? Naopak – měli byste na sebe být hrdí!

Před třemi lety se tým z Lékařské univerzity ve Vídni, vedený Ulrikou Willingerovou, zabýval vztahem mezi černým humorem, inteligencí a sklonem k agresivitě. Sto padesát šest pokusných osob mělo za úkol prohlédnout si a oznámkovat dvanáct humorných obrázků. Známkami měly například ocenit vulgaritu vtipu, obtížnost jeho pochopení, překvapivost pointy a zajímavost tématu.

Výsledky experimentu jsou vůči milovníkům velmi drsných vtipů lichotivé. Jsou prý inteligentnější, vzdělanější a méně agresivní. Lidem nejméně oceňujícím černý humor vyšly opačné charakteristiky, a nádavkem mají být i náladoví. V komentáři k experimentu vyjádřili členové týmu své překvapení – čekali spíše opačný výsledek.


Placená zóna

Milan Petrák