Násilí nezačíná až ve chvíli, kdy vás někdo bije

Se svým mužem tvoří neuvěřitelně aktivní pár. Aktuálně se manželé Jasmína a Pavel Houdkovi rozhodli, že až bude jejich dceři Mariánce šest let, zmizí ze světa násilí. A jestli to někdo svede, budou to právě oni dva. Organizace lidí spojených pod názvem Moderní sebeobrana útěšně roste, a to i za hranice Česka. A když si povídáte s Jasmínou Houdek, je vám jasné, že jim energie a odhodlání rozhodně nechybí. Jasmína při rozhovoru celou dobu stála. Vlastně tak trochu tančila. V rytmu svých myšlenek.

Kniha Moderní sebeobrana vyšla letos. Líbí se mi, že jde přímo k věci. A fantastické navíc je, že se sebeobranou zabývá naprosto komplexně. Co všechno si tedy pod pojmem moderní sebeobrana máme představit?

Snažíme se v knize vysvětlit, že násilí nezačíná až ve chvíli, kdy vás někdo bije, ale mnohem dřív. Myslíme si, že moderní sebeobrana by měla být součástí školních osnov, protože to je nejen prevence šikany. Když se dneska naučím ozvat a bránit se, zítra nebudu muset používat žádné údery. To je moderní sebeobrana.


Knihu jste psala se svým mužem – právníkem zaměřeným na kriminologii. Jak jste se dali dohromady?

Seznámili jsme se v době, kdy on už moderní sebeobranu vyučoval. Cítila jsem, že sebeobrana by měla být prezentovaná ženou. Chtěla jsem, aby lidé viděli i jiný typ člověka, který se sebeobraně věnuje. Ženu, která se sama stala obětí sexualizovaného násilí a která to dokázala vyřešit.


Váš životní příběh by vydal na román. V knize jej podrobně rozebíráte. Spojení Jasmíny a Pavla Houdkových už přineslo mnoho ovoce. Máte prsty i v manželově ocenění Genderman roku?

On byl vždycky feminista. Myslím, že mě tím tak trochu i nakazil. Jsme takoví Ken a Barbie, ale z reálného světa. A celá organizace Moderní sebeobrana je už i informační platformou. Zásah na lidi a okolí nemáme jen skrze praktické nácviky při workshopech. Jsme vidět v médiích, natočili o nás dokument, pořádáme kempy, chystáme další knihu, pořádáme přednášky a snažíme se lidi zasáhnout všemi způsoby.


Placená zóna