Síla rozumu v bláznivé době

Síla rozumu v bláznivé době je knížka do každé domácnosti. Dvacet kapitol o kritickém myšlení lze vzít do výuky i v létě k vodě. A co teprve když máte možnost povídat si s autorem knihy Jánem Markošem – učitelem, filozofem, lektorem kritického myšlení a šachovým velmistrem. Váží každé slovo. A svou tvorbou přispívá k tomu, aby nám budoucnost nedala šachmat.

Od kdy je naše doba bláznivá?

Od chvíle, kdy se podíváte do médií a uvidíte tam lidi, kteří dělají věci působící naprosto iracionálně. Dělají to dlouhodobě. A vy nerozumíte tomu, proč jsou úspěšní, proč jim to dlouhodobě prochází. Jak může politik, který nevyprodukuje dvě souvislé věty, být stále akceptovaný? Jak mohou lidé trávit deset hodin denně na sociálních sítích a považovat to za normální život?


A tak jste se rozhodl o tom napsat.

Oslovil mě Denník N. Chtěli na slovenské školy poslat příručku kritického myšlení. Ve spolupráci s Ondřejem Gažovičem jsme ji sepsali. Do rukou se dostala dvaceti tisícům slovenským studentkám a studentům. Příručka byla úspěšná, takže bylo rozhodnuto, že vznikne i knížka. Ondřej dal nakonec přednost stavbě domu, a tak jsem v tom zůstal sám a knihu napsal. Ale měl jsem i vnitřní motivaci – nabídnout ucelený text, který shrne nejen vše podivné, co se dnes v mediálním světě děje, ale pokusí se i vysvětlit, proč se to děje, jakou to má vnitřní logiku a co se s tím dá dělat. Chtěl jsem mladým lidem nabídnout pomoc, jak se zabydlet v dnešním podivném světě.

Placená zóna