Online archiv

Vydání: 8/2022

Školnické blues

Ervín Bedrníček, 8/2022
Dvoudenní školení ředitelů základních škol na zámku Štiřín se přehouplo do své půli. Schůzovní sál opustili poslední debatéři, aby se přesunuli na raut do loveckého salónku.

Jsem hrdá učitelka

Jan Nejedlý, 8/2022
Jitka Neradová učí na gymnáziu dějepis a také píše knihy o historii – naposledy o ženských hrdinkách kolem atentátu na Heydricha v publikaci Statečnost je ženského rodu.

Emil se nemyl a Frída je bída

Jan Nejedlý, 8/2022
Tyto dětské posměšky prý vedly k tomu, že si Emil Frída na počátku básnické kariéry zvolil pseudonym Jaroslav Vrchlický. Alespoň to tvrdí publikace Průvodce literární hysterií 19. století, pod níž je podepsána bohemistka a instagramerka Karolína Zoe Meixnerová.

Zdravověda pro náctileté

Jan Nejedlý, 8/2022
Jen ať čtou, jen ať proboha čtou – a je vlastně jedno co. Takto uvažují mnozí kantoři i rodiče ve snaze přitáhnout dnešní mobilovou generaci ke knize. Zvláště se strachují o teenagery, kteří již odrostli pohádkám, ale ještě nedozráli k beletrii pro dospělé.

Dobrý den, soudružko učitelko

Jan Nejedlý, 8/2022
Ze záplavy retro publikací se vynořil další titul, který se obvyklé produkci vymyká reflexí nostalgie, jíž považuje za „zpětnou faleš našich životů“. Kniha Dobrý den, soudružko učitelko se vrací do dětství generace Husákových dětí.

Rozkoš s rizikem

Kateřina Cajthamlová, 8/2022
Žijeme v době emancipací všeho druhu. Spousta kulturních norem a zvyků, které přetrvaly staletí, se kvůli překotnému vývoji za posledních sto let mění.

Co vlastně učit?

Jitka Neradová, 8/2022
Nedávno se mě kdosi ptal, co je dneska důležité učit. Ne snad že bych nevěděla, co je obsahem současných rámcově vzdělávacích plánů, ale dumala jsem o tom, co je pro budoucnost dnešních dětí vlastně podstatné. Co je máme učit?

Přijímačky? Připravte si prasátko

Sabrina Karasová, 8/2022
Co si o vašem dítěti a jeho škole myslí pedagožka, která ho připravuje na přijímačky na víceleté gymnázium? A jak dal Cermat vzniknout zcela novému odvětví doučovacího byznysu?

Chrujda na Déčku není žádné béčko!

8/2022
Prvního září to konečně začalo! Česká televize, kanál Déčko, spustila dlouho chystanou sedmidílnou řadu večerníčků v hlavní roli s jezevcem Chrujdou, „podzemním stavitelem“.

Marťánkování aneb genetická metoda čtení

Radmila Dačevová, 8/2022
Písmenka provázejí děti od jejich útlého věku. To, že malé čtenáře baví a zajímají se o ně, dokládá fakt, že většina dětí se při zápise do základní školy umí podepsat hůlkovým písmem nebo pozná některé tvary písmen. Výjimkou nejsou ani děti, které umějí číst.

Bude manželství skutečně pro všechny?

Pavla Koucká, 8/2022
Lidé stejného pohlaví by od poloviny příštího roku měli dostat možnost uzavírat manželství. Předpokládá to ohlášená novela občanského zákoníku, kterou v červnu obdržela Sněmovna. Co vše případná změna přinese?

Násilí nezačíná až ve chvíli, kdy vás někdo bije

8/2022
Se svým mužem tvoří neuvěřitelně aktivní pár. Aktuálně se manželé Jasmína a Pavel Houdkovi rozhodli, že až bude jejich dceři Mariánce šest let, zmizí ze světa násilí. A jestli to někdo svede, budou to právě oni dva. Organizace lidí spojených pod názvem Moderní sebeobrana útěšně roste, a to i za hranice Česka. A když si povídáte s Jasmínou Houdek, je vám jasné, že jim energie a odhodlání rozhodně nechybí. Jasmína při rozhovoru celou dobu stála. Vlastně tak trochu tančila. V rytmu svých myšlenek.