„Škola je ďáblova past“

Zní to jak pohádka, ale je to pravdivý příběh, v němž rodiče zakazují dětem vzdělávání, a tak se děti učí na zapřenou. Ale nejde o příběh ze středověku, nýbrž z devadesátých a nultých let tohoto století ve Spojených státech.

Autorkou a zároveň hlavní hrdinkou neuvěřitelné story je Tara Westoverová, která popisuje svou životní cestu v memoárech nazvaných Vzdělaná (Educated). Barvitě vypráví, jak vyrůstala na severozápadě USA na samotě v idažských horách v rodině mormonských náboženských fanatiků, kteří tvrdili, že „škola je ďáblova past“. A nakonec to dotáhla až ke dvěma doktorátům z Harvardu a Cambridge.


Satanovi poskoci

Píše se rok 1986, když Tara Westoverová přichází na svět. Rodina nemá rádio ani televizi. Nepijí kávu, neberou léky. Děti nechodí do školy ani k doktorovi, a to ani při těžkých úrazech. Veškerá domácí výuka se točí kolem náboženství. Rodiče hromadí zásoby, neboť očekávají brzký konec světa. A také příchod agentů FBI, kterým by mohl vadit jejich fundamentalismus. 

Matka se živí jako bylinkářka a porodní bába, otec s dětmi pracuje na šrotišti. Kromě náboženského fanatismu trpí otec pravděpodobně ještě maniodepresivní paranoiou. Jeho ambicí je dostat rodinu zcela „mimo systém“, a proto zakopává na svém statku do země zásoby jídla, benzinu a zbraní. I v porovnání s ostatními mormony působí jejich rodina exoticky. Jak píše autorka: „Oni věřili, že Bůh dokáže uzdravovat, my jsme svá zranění nechávali v Božích rukou. Oni věřili, že se mají připravovat na druhý příchod Ježíše Krista, my jsme na něj byli opravdu připraveni.“

Děti vyrůstají v duchu puritánství.  Když si Tara vezme halenku, řekne jí otec, že je běhna. Vadí mu i její pěvecký kroužek. Doktory stejně jako učitele nazývá „Satanovými poskoky“. Tvrdí, že školy jsou jen vládní fígl, jak odlákat děti od Boha. „To bych svý děti radši předal ďáblovi rovnou, než bych je poslal do školy,“ prohlašuje. 

Placená zóna