Online archiv

Vydání: 7/2020

Psychologické kurzy startují již v září!

-red-, 7/2020
Dovolte, abychom Vás pozvali na psychologické kurzy do nakladatelství Portál. Začínáme již 18.9. celodenním kurzem Zuzany Hekelové Osobnostní typologie pro praxi. Mezi novinky patří seminář dr. Václava Mertina Výchova bez fyzických trestů (15.10.)

Vzhůru na palubu…

Ervín Bedrníček, 7/2020
Venku ještě pálilo srpnové slunce, ale ředitel základní školy Radko Kodejšek se již ve své kanceláři chystal na nový školní rok. Na pracovní stůl si položil motivační příručku Odvaha nebýt oblíbený a krabičku s cicvárovými semínky na uklidnění, které mu s sebou do práce přibalila manželka.

Portál není kus šutru nad dveřmi

Jan Nejedlý, 7/2020
Časopis Rodina a škola vychází pod hlavičkou nakladatelství Portál, které letos slaví třicáté narozeniny. O oslavenci jsme mluvili s šéfredaktorem a jednatelem nakladatelství Martinem Bedřichem.

Iron Manova lekce z finanční gramotnosti

Jan Nejedlý, 7/2020
Syn, jenž začal nedávno navštěvovat střední školu, brouzdal v době koronaprázdnin po internetu, až dobrouzdal na stránky vydavatelství De Agostini. Italská firma produkující různé modely jej zaujala skládací figurkou Iron Mana.

Referát o Kunderovi zahýbal sborovnou

Jan Nejedlý, 7/2020
Honza Novák míval dobré slohy. Třeba ten o bratrech Mašínech se mu vskutku povedl. Pak ho napadlo udělat referát o životě Milana Kundery. Dobrý nápad! Spisovatel-tajnůstkář, v jehož příběhu se nachází řada třináctých komnat, si o to přímo říkal.

Jak se krotí školkáči

7/2020
Ondřej Koželuh vystudoval učitelství na Západočeské univerzitě v Plzni. V tomto požehnaném městě se nyní stará o nejmladší generaci. Jak vypadá typický den učitele v mateřské školce?

Jak učit o třetím odboji

Jiří Lacman, 7/2020
Má cenu učit dnešní žáky o odboji proti komunistickému režimu v Československu 50. let, když je společnost v interpretaci řady událostí té doby dodnes rozdělena? Určitě! A rozhodně se to vyplatí směrem do budoucna.

Jak zvládnout pocit viny a studu

Kateřina Cajthamlová, 7/2020
Máte doma citlivé dítě, které si je vědomo svých vin, chyb a omylů? Jak naučit děti omlouvat se i odpouštět, litovat vin a napravovat chyby?

Zaručené recepty na chytré a úspěšné dítě

Daniela Kramulová, 7/2020
Od nepaměti se objevují recepty, jak vychovávat děti, aby dospěly k tomu, co se od nich žádá, nebo aby se vyvarovaly toho, co společnost považuje za nežádoucí. V posledních desetiletích se i v této oblasti vše zrychluje. Nové nadějné teorie se bleskově rozlétají do světa – a jejich sláva ve světle nových výzkumů rychle uvadá.

Letos chci zapracovat na hodnocení

7/2020
Markéta Rumíšková (27), rodačka ze Zlína, vystudovala Ostravskou univerzitu, obor český jazyk a literatura a základy společenských věd. V roce 2018 nastoupila na Gymnázium, základní a mateřskou školu Hello v Ostravě-Porubě. Má za sebou první dva roky v pozici začínající učitelky.

„Škola je ďáblova past“

7/2020
Zní to jak pohádka, ale je to pravdivý příběh, v němž rodiče zakazují dětem vzdělávání, a tak se děti učí na zapřenou. Ale nejde o příběh ze středověku, nýbrž z devadesátých a nultých let tohoto století ve Spojených státech.

Svět v obrazech

7/2020
Patronem pátého ročníku projektu Jižní Morava čte, který startuje tento měsíc, se stal populární brněnský ilustrátor, malíř a spisovatel knih pro děti a mládež, Pavel Čech. Povídali jsme si s ním o jeho prvních oblíbených knížkách a dětském čtenářství vůbec.