Kolik je v New Yorku ladičů pian?

Vymysli příběh, kde by se objevilo slovo banán, šle a hřib. Jak by se choval Švejk, kdyby se ocitl ve vesmíru? Napiš pohádku o Karkulce z pohledu bábovky v jejím košíku…

Někteří rodiče si možná řeknou, co to škola dětem dává za praštěné úkoly a proč je radši neučí vyjmenovaná slova či velkou násobilku? Jenže pravopis a násobilka dnes nestačí; potřeba je i notná dávka kreativity. Nevěříte? Tak vězte, že otázka z titulku se běžně dává uchazečům o zaměstnání u přijímacího pohovoru. Pokud řeknete, že nevíte, kolik je v New Yorku ladičů pian, je to špatně. Správné je improvizovat a snažit se dobrat postupu, jak by se dané číslo dalo vypočítat.

Publicista Jiří Vanýsek nedávno v Lidových novinách uváděl další typické otázky při personálních pohovorech: Proč jsou chlupy na tenisovém míčku? Kdybyste byl zvířetem, kterým byste chtěl být? Uveďte deset způsobů, k čemu jinému použít tužku než k psaní? Kolik tenisových míčků se vejde do limuzíny? Jak byste popsal žlutou barvu někomu, kdo je slepý? Otázky mají uchazeče vykolejit a zjistit, jak bude snášet stres při práci. Proto si nechte zocelit fantazii už ve škole.


Jan Nejedlý