Motivace na každý den - Život je příliš krátký na to, abyste neustále přivolávali katastrofy

Před pár lety jsem poslouchal CNN a jednou večer tam předpovídali záplavové deště v New Yorku, odhadovali, jak vysoko vystoupí voda, a tvrdili, že spousta pozemků bude zaplavených. Na místo vyslali oblíbeného zpravodaje, který navlečen v nepromokavé bundě celé čtyři hodiny barvitě líčil situaci do nejmenšího detailu a představoval posluchačům celou tu tragédii. Přímý přenos byl zahájen, jenže k velké nelibosti hlasatele se bouře stále nějak nedostavovala.  

I vy máte v hlavě svého hlasatele zpráv. I on se snaží získat co nejvíc vaší pozornosti. A aby toho dosáhl, uchyluje se ke stejným trikům, jaké využívají vCNN 

  • Zabývají se nepravděpodobnými hrozbami a věnují tolik prostoru tomu, jak by to asi dopadlo, kdyby se realizovaly, že už předem prožíváte emoce, spojené s těmito hypotetickými událostmi. 
  • Budou „až do zblbnutí“ rozebírat konání nějakého zločince, a to tak názorně a tak často, až nabudete přesvědčení, že se můžete s takovým individuem setkat každou chvíli. 
  • Budou pojednávat o budoucích událostech a budou rozpitvávat, jaké následky by to mělo, kdyby se jejich apokalyptické scénáře naplnily. 


Co se stane, když váš vnitřní hlasatel zpráv převezme kontrolu nad vaším vědomím? Bude využívat podobné postupy. Vymyslí možné události, které by vám mohly uškodit. Bude do nejmenších detailů popisovat ty nejhorší následky. A bude to všechno omílat stále dokola, aby zajistil, že určitě procítíte všechny ničivé důsledky, byť by byly nepravděpodobné nebo hypotetické. 

A tím vás naprosto znehybní a zablokuje jako jelena na dálnici, lapeného hypnotizující září reflektorů auta. Ale ve vašem mozku je ještě jedna postava, která dokáže působit proti negativnímu vlivu hlasatele zpráv. Jedná se o Jediho, mudrce, jenž umí nahlédnout pod povrch věcí. Váš Jedi už má leccos za sebouA má dost moudrosti, aby vám to prozradil. Problém je, že jeho hlas je trochu slabší než projev oné hlásné trouby, která s takovou lehkostí přivolává katastrofy. A pokud jeho radám nebudete věnovat pozornost, je dost možné, že je neuslyšíte. 

Váš Jedi vám může pomoci, abyste se vzpamatovali, a připomene vám, že jste lidská bytost, která právě prožívá jedinečnou situaci a snaží se, aby to dopadlo co nejlépe. Bude se vám snažit vnuknout, abyste zhluboka dýchali a usmívali se. Už jen tahle dvě opatření vám mohou pomoci znovu najít pevnou půdu pod nohama. Váš vnitřní Jedi je nezdolný spojenec, a pokud se rozhodnete ho požádat o pomoc, bude vždycky stát při vás, aby se s vámi podělil o svou moudrost a připomínal vám, že katastrofické scénáře se realizují jen velmi zřídkakdy.  

Alain Samson