Znáte idoly svých dětí?

Tušíte, ke komu vzhlížejí vaše děti nebo žáci třídy, kde učíte? Není vůbec snadné říct, kdo je z pohledu školáků idolem číslo jedna, dva, tři. Scéna zbožňovaných figur je totiž stejně nepřehledná a pestrá jako současná mediální a komunikační nabídka.

Berte to jako námět pro slohové práce, ankety, dotazníky, besedy. Neuškodí, když pedagogové a rodiče projeví více zvědavosti a zorientují se v tom, co jejich děti a svěřence ovlivňuje a inspiruje. Koho se snaží napodobovat, v čem, jak, proč? Je možné, že výsledky bádání přinesou více otazníků, než byste čekali.


Gól z půlky hřiště

S podobnou nejistotou můžeme hledat odpověď na otázku, jestli nedávné sportovní svátky – evropský fotbalový šampionát a letní olympijské hry – mohou mít aktuální vliv na počty zájemců o fotbal, tenis, judo, kanoistiku, atletiku, hod oštěpem nebo lezení. Mají se specializované kluby a volnočasové kroužky připravit na fronty zájemců? Kolik nezletilých diváků před obrazovkami zatoužilo dávat góly z půlky hřiště, balancovat v kajaku na divoké vodě, zdolávat stěnu…

Jistě by bylo zajímavé vědět, kdo z vašeho okolí se před několika týdny zasnil, že chce být Patrikem Schickem, Jiřím Prskavcem, Lukášem Krpálkem, Markétou Vondroušovou, Jakubem Vadlejchem nebo ještě jiným úspěšným reprezentantem. Pokud medializované výkony olympijských medailistů poslouží jako motivace ke sportování, jeví se to jako pozitivní příklad vlivu hvězd a idolů. Ne vždy to ovšem bývá tak jednoznačné. Záleží na tom, ke komu mladí lidé ve fázích formování a zrání vzhlížejí a co si od toho či onoho berou.

Průšvih je, když mladého obdivovatele upoutají pouze vnější znaky hvězdné osobnosti anebo vedlejší záliby, přičemž na to hlavní, čím se idol proslavil, zapomene. V praxi to dopadne tak, že nadšený fanoušek se začne česat a oblékat jako rockový kytarista, k tomu začne experimentovat s návykovými látkami, avšak na hodiny výuky hry na kytaru mu už nezbude čas ani síly. Je to podobně extrémní příklad, jako když se jiný obdivovatel vzhlédne ve skandálech známého fotbalisty a zkusí ho napodobovat. Vysedáváním na barové stoličce se do první ligy neprokope. Mimochodem i v této souvislosti a z výchovných důvodů lze doporučit strhující dokument Diego Maradona.


Placená zóna

Jiří Karban