Děti potřebují pohyb

Přirozené zdravé sportování, které by děti rozvíjelo ve všech směrech a bylo pro ně zábavou, v dnešní době prakticky vymizelo. S nedostatkem aktivit, jako je chůze, běhání nebo lezení, souvisí i zhoršující se schopnost dětí zvládnout základní pohyby, například hod míčem, kotoul nebo různé druhy skoků včetně skákání přes švihadlo. Situace je mnohdy taková, že děti buď nesportují vůbec, nebo se od velmi útlého věku na přání rodičů věnují úzce pouze jednomu konkrétnímu druhu sportu: tenisu, fotbalu, atletice a dalším. „Jenže náročný trénink a tlak na výkon ubírá dětem na radosti z pohybu. Ostatně není výjimkou, že u dítěte dojde k vyhoření, kdy se sportem poměrně brzy úplně skončí. Navíc jednostranný pohyb bez dalších kompenzačních aktivit může vést i k poškození pohybového aparátu,“ upozorňuje Jitka Literová, hlavní manažerka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz a koordinátorka projektu Děti na startu, který má za cíl navrátit původní myšlenku přirozeného zdravého sportování a zábavy a naučit děti brát pohyb jako přirozenou součást života.

A skutečně – podle údajů Světové zdravotnické organizace má více než 27 % dětí v České republice nadváhu a téměř 10 % dětí je obézních. Dětská obezita je i u nás velký problém, který si překvapivě často neuvědomují ani sami rodiče.

Stop dětské nadváze, obezitě a lenosti

„Projekt Děti na startu vznikl před deseti lety, kdy jsme si začali všímat narůstajícího počtu dětí s obezitou, dětí, které nesportují, a třeba se i zbytečně omlouvají z tělesné výchovy. Také jsme zjistili, že děti si často myslí, že sport je jen pro vyvolené, ale to samozřejmě vůbec není pravda,“ popisuje začátky vzniku celorepublikového projektu Děti na startu jeho autorka Jana Boučková z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, která je nejen cvičitelkou a trenérkou, ale také mistryní světa a Evropy ve fitness stepu.

„Projekt Děti na startu je určen všem dětem od 4 do 9 let bez rozdílu, proto si sportování můžou vyzkoušet opravdu všechny děti – tedy ty více i méně pohybově nadané, štíhlé, s nadváhou, z měst i vesnic, z různých sociálních i ekonomických vrstev. V projektu cílíme na základy míčových her, atletiky, motoriky a gymnastiky. Jsou to skutečně základy, rozhodně žádná specializace, jde nám o to, aby cvičení děti bavilo, aby se na něj těšily. Děti a jejich výkony nijak neporovnáváme, nesoutěžíme,“ připomíná základní pravidla projektu Jitka Literová, hlavní manažerka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

red

-red-