Probuzení do reality

Prázdninový úlovek. Říká máti synovi: „Dneska jsem v supermarketu potkala tvoji paní učitelku. Mám tě od ní pozdravovat.“ Kluk nevěří vlastním uším: „Tys potkala pančelku? Ona chodí nakupovat do supermarketu?“ Máma: „No samozřejmě. Co sis myslel?“ Kluk: „Tak nějak jsem měl dojem, že učitelé spí celé léto v rakvích.“

Tento upírský pohled na učitelstvo o prázdninách pochází z amerického komiksu Calvin a Hobbes, kde přemoudřelý kluk, pojmenovaný po slavném teologovi, úspěšně atakuje „dospělou verzi reality“.

À propos, když jsme se tedy po létě vyškrabali ze svých rakví a promnuli si oči, nestačili jsme se divit. Opět jsme přišli o ministra školství, tentokrát docela nadějného, který měl dotek s praxí a třeba v Cermatu začal vytahovat ze skříně kostlivce v podobě zvetšelých přijímaček a maturit, ale i pana ministra dohnala podivná minulost, a tak šel. A ten nový zatím dokázal vytasit jen tu nejzaprášenější folklorní valašku, když nadnesl, aby škola začínala od devíti.    

Léto však přineslo i pozitivní zprávy, řekl by optimista. Tak třeba ministr vnitra Vít Rakušan v rámci úklidu zastaralých zákonů slíbil zrušit zákon z roku 1919, který ruší celibát učitelek (sic!). Snad to úředníci pochopí správně. Ostatně, když už jsme u tématu: v porotě Zlatého Ámose, ankety o nejoblíbenějšího českého učitele, už nezasedá její dlouholetý předseda Jan Cimický, jenž čelí obvinění z dlouholetého sexuálního obtěžování. 

Pro mě osobně bylo dobrou zprávou setkání s bývalým kolegou. Tento kantor každé léto „končí“ ve školství obcházeje konkurzy na vysněná zaměstnání, nejčastěji v médiích. Obvykle ho nevezmou, a když ano, stejně nenastoupí, protože na něj přece čeká jeho třída. Zkoušel to i letos. Jedinou novinkou bylo zjištění, že na střední škole si dnes už vydělá víc než v médiích – vyjma bulváru.

A co vás čeká v našem médiu? Těžký kalibr: problémové chování žáků, sebepoškozování, rozvody, pasti střídavé péče. V názorové rubrice se dočtete o tom, že pokud budou rodiče hledat spojenectví se svými dětmi v averzi ke škole a kritice dospělých, nedopadne to dobře. Na druhou stranu nabízíme i řadu pozitivních témat, ať už se týkají úspěšných studentů, lesní pedagogiky či třeba užití moderního umění ve výuce. A přinášíme i novou rubriku. Jmenuje se Červená propiska Jitky Neradové. Profesorka dějepisu v ní bude uvažovat o paradoxech tuzemského školství. Na úvod si vybrala téma rušení víceletých gymnázií, což je další valaška, jíž roztočil nad hlavou nový ministr školství.

Jan Nejedlý