Nejčastěji děti končí na pohotovosti v prosinci

Buďme zvláště v prosinci opatrní, protože těšení se na Vánoce a jejich sváteční atmosféru se může v okamžiku změnit v hodiny úzkosti a strachu. V té době jsou totiž nejčastější úrazy, kdy dítě spolkne třeba knoflíkovou baterii z hračky nebo vdechne oříšek.

Když moje kamarádka hlídala tříletého vnoučka, najednou se jí zdálo, že chlapeček má v pusince něco, co tam rozhodně nepatří. Vyděšeně kloučka popadla: „Ukaž, co máš v puse, ukaž!“ vykřikla rozčileně. Dítě na ni udiveně koukalo. „Tak ukaž, co to máš v pusince,“ vykřikla znovu polekaná babička a strkala prst vnoučkovi do pusy. Klouček se jí vysmekl a zřetelně pronesl: „No pšece žuby!“

Bohužel ne každá taková příhoda dopadne takhle vesele. Právě v prosinci řeší totiž lékaři nejvíce případů, kdy děti spolknou nebo vdechnou cizí předmět.

Opět ze svého blízkého okolí znám případ, kdy dědeček donesl tříleté vnučce k Mikuláši burské oříšky. Holčička se do nich pustila, přitom běhala kolem stolu a jeden „burák“ vdechla. Rodina ujížděla na pohotovost a všichni se divili, že zákrok vůbec nebyl jednoduchý – muselo dojít k endoskopii v celkové anestezii, při které děvčátku lékaři z dolních cest dýchacích burák vytáhli. Podle odborníků jsou v našich krajích nejčastějším cizím vdechnutým tělesem právě ořechy  burské nebo vlašské.

„Burák je na odstraňování velmi nepříjemný, protože ve vlhkém prostředí dýchacích cest trochu změkne a nabobtná. A když jej pak uchopíme do chapáčku, tak se začne drtit a rozpadá se na menší a menší kousky, takže je pak náročnější jej vyndat,“ uvádí na www.vitalia.cz přednosta Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku FN Hradec Králové a Lékařské fakulty UK v Hradci Králové prof. MUDr. Viktor Chrobok. 

Burský oříšek si dítě také může strčit do nosu nebo do ucha. Malé děti si tam dávají i korálky, nebo třeba malé součásti ze stavebnic. Nebo si tam strčí i menší bonbon…

Vdechnuté předměty, jež se neodstraní včas, mohou způsobit zápal plic. Přitom do průdušek pronikne nejen předmět o velikosti burského oříšku, ale i jeho čtvrtina.

Pozor na baterie, magnety a malé díly hraček

Česká obchodní inspekce opakovaně varuje před kuličkami z magnetických stavebnic, ty patří mezi nejrizikovější předměty v souvislosti s dětskými úrazy, a dále před malými kulatými bateriemi, kterým říkáme „knoflíkové“. Lékaře trápí, že přibývá případů, kdy dítě spolkne baterii, protože právě ta může poškodit stěnu jícnu a pak je léčba velmi náročná a může skončit trvalými následky.

V pražské Fakultní nemocnici v Motole například operovali chlapce, který spolkl malou knoflíkovou baterii a nikdo si toho nevšiml. Baterie zůstala na stěně jícnu delší dobu a dítě začalo po několika dnech zvracet a dostalo horečky. Až poté skončilo v nemocnici, kde lékaři na baterii přišli, ale zároveň zjistili, že se vytvořila píštěl mezi jícnem a průdušnicí. Následoval komplikovaný operační postup ve snaze oddělit cesty dýchací od polykacích. Stav malého pacienta stále není dořešen.

Magnety a baterie jsou velmi nebezpečné

Blížící se vánoční svátky jsou zvláště rizikové právě pro takovéto typy úrazů. Děti nacházejí pod stromečkem nové hračky, v domácnostech míváme světelné řetězy nebo LED svíčky, které jsou stále oblíbenější a v nichž jsou často malé typy baterií. Ale hlavně děti jsou více doma, a to všechno přináší situace, kdy jsou úrazy s vdechnutím, spolknutím nebo zasunutím nějakého předmětu nebo jídla nejčastější.

Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová