Online archiv

Autor: PhDr. Helena Chvátalová

Velikonoce jsou přede dveřmi

PhDr. Helena Chvátalová, 2024_03_březen
Nejkrásnějšími jarními svátky, které připadají vždycky buď na konec března, nebo na duben, jsou Velikonoce. V letošním roce jsou dost časně – Velký pátek připadá na 29. březen, pomlázka neboli Červené pondělí na 1. duben, tedy „na apríla“. Přípravě na velikonoční svátky můžeme tedy věnovat celý březen. Určitě si to s dětmi užijeme.

Ošetřování nemocného dítěte

PhDr. Helena Chvátalová, 2024_03_březen
Podle statistik dítě od narození do 10 let věku onemocní až stokrát… Nemoc je běžnou součástí lidského života, tím spíše dětství, kdy malé dítě ještě nemá dostatečně vyvinutý imunitní systém, a s nástupem do kolektivních zařízení se nemocnost zvyšuje. Co bychom měli vědět, abychom pomohli dítěti zmírnit jeho trápení v nemoci na co nejnižší míru?

Když dítě něco příšerně svědí…

PhDr. Helena Chvátalová, 2024_02_unor
Nedávno jsem bezděky vyposlechla v obchodě tento hlasitý rozhovor: „Představ si, že naše Anička si přinesla ze školky svrab.“ „Ale prosím tě, to snad není možné, ten se přece vyskytuje leda tak mezi bezdomovci!“

Únor – měsíc plný veselí a karnevalů

PhDr. Helena Chvátalová, 2024_02_unor
Podle starých tradic je únor měsíc veselý, plný „hodokvasů“. Je to měsíc, jehož hlavní charakteristikou je masopust, který končí v úterý před Popeleční středou. Užijme si tedy únor s dětmi plnými doušky.

Kreativní cesta k duševnímu zdraví

PhDr. Helena Chvátalová, 2024_01_leden
Duševní zdraví se v poslední době dostává do popředí našeho zájmu a zdraví psychické začínáme brát stejně vážně jako zdraví tělesné. Tělesné a duševní zdraví se totiž navzájem ovlivňují jako dvě do sebe zapadající ozubená kolečka. Jedním z účinných prostředků, jak zlepšovat psychickou pohodu, je kreativní činnost, ke které patří například kolážování.

Zlepšit informovanost mladých lidí o plodnosti a dbát na včasnou prevenci

PhDr. Helena Chvátalová, 2024_01_leden
Maminky s kočárky nebo tvářičky dětí v mateřských školách – veselé, občas smutnější nebo i uplakané – jsou pro mnohé páry zdrojem smutku a frustrace, protože se jim nedaří počít a přivést na svět dítě. Problémům s početím totiž dnes čelí v České republice už každý pátý pár a příčiny neplodnosti jsou rovnoměrně rozdělené na straně žen i mužů.

Prosinec plný rituálů

PhDr. Helena Chvátalová, 2023_10_prosinec
V prosinci jsou noci už opravdu dlouhé a začíná zima. A my bychom měli zpomalit a užívat si klidných temných večerů. Nastává doba adventní, která by měla být poklidná a při níž čekáme na nové světlo, ať už v podobě slunce, nebo Ježíška. Je to příležitost pro rodinné (i školkové) tvoření, pro spoustu hezkých zážitků, které si děti ponesou do dalšího života.

Listopad přináší zklidnění před zimou

PhDr. Helena Chvátalová, 2023_09_listopad
Hojnost léta a podzimu je již za námi, padají zbytky barevného listí, někdy už i sníh. Přichází prostor pro dlouhé podzimní večery s horkým čajem a zapálenou svíčkou. Je to příležitost pro vzpomínání, vyprávění nebo společné vyrábění.

Vždyť mu večer nic nebylo

PhDr. Helena Chvátalová, 2023_09_listopad
Všichni známe situace, kdy večer zdravé dítě uložíme do postýlky a ráno se probudí s teplotou. Opakovaně se to stává právě v podzimních chladných měsících plných mlh a inverzí. Většinou dítě obvyklou sezonní chorobu dobře zvládne. Ale můžou přijít situace, které rodiče vyděsí a zaskočí.

Červen – čarovný letní slunovrat

PhDr. Helena Chvátalová, 2023_06_cerven
Jaro se nachyluje ke svému konci, 20. nebo 21. června přichází každoročně v našich končinách letní slunovrat. Hned v první den měsíce června je Den dětí, o třetí červnové neděli Den otců, čeká nás první letní den a svatojánská noc.

Jak chránit dětskou pokožku

PhDr. Helena Chvátalová, 2023_06_cerven
Pobyt s dětmi v přírodě bývá radost a zábava. Učíme děti objevovat svět a ukazujeme jim krásy a zajímavosti přírody. Musíme však dbát také na to, jak jejich pokožku ochránit před nepříznivými vlivy.

Květen – čas lásky a rodiny

PhDr. Helena Chvátalová, 2023_05
Říká se „máj, lásky čas“ – květen je ale také měsíc bující vegetace, rozkvetlých stromů, měsíc dvou státních svátků a teplých a voňavých večerů, které si můžeme užívat v kruhu rodiny nebo s přáteli.