Vždyť mu večer nic nebylo

Všichni známe situace, kdy večer zdravé dítě uložíme do postýlky a ráno se probudí s teplotou. Opakovaně se to stává právě v podzimních chladných měsících plných mlh a inverzí. Většinou dítě obvyklou sezonní chorobu dobře zvládne. Ale můžou přijít situace, které rodiče vyděsí a zaskočí.

Když dítě v noci štěkavě kašle

Strašákem v tomto ročním období bývá laryngitida. Je to virové onemocnění, které se objevuje nejen na podzim, ale i na jaře, když je chladno a vlhko. Při laryngitidě zduří a otečou sliznice horních cest dýchacích, tím se zúží hrtan a dýchací trubice a dítě se nemůže pořádně nadechnout, nebo se dokonce dusí. 

Typickým projevem této choroby je tzv. laryngeální kašel, který připomíná psí štěkot. A často se stává, že se tyto příznaky objeví uprostřed noci. Podle odborníků je třeba nepodléhat panice, zavolat záchranku a mezitím se snažit dítěti ulevit. 

První pomocí v takovém případě je dýchat studený vzduch. Dospělý může dobře oblečené dítě odnést třeba na balkon nebo k otevřenému oknu. Pokud je venku tepleji, je možné posadit se s dítětem před otevřený mrazák. Rozhodně není vhodné dítě pokládat, lépe se mu bude dýchat vsedě. Pomůže také zprůchodnit nos, protože rýma a následně ucpaný nosík situaci samozřejmě zhoršuje. Další léčba, např. aplikace kortikoidového čípku nebo inhalace, už jsou na záchranářích a lékařích. 

Teplota a horečka

Pokud teploměr naměří teplotu do 38 °C, hovoříme jen o teplotě, od 38 °C výše pak o horečce. Jak už jsem se zmínila v minulém čísle Informatoria 3–8, teplota je způsob, jak se tělo brání, snaží se v podstatě infekci „uvařit“, takže nemá smysl každou teplotu za každou cenu snižovat – důležité ovšem je pečlivě sledovat, jak se stav dítěte vyvíjí. Horečku pak můžeme snižovat běžnými léky pro děti. Nejzávažnější je horečka u novorozenců a kojenců do jednoho roku. Pokud má dítě v takovém věku vysokou horečku, je rozhodně žádoucí odvézt je na pohotovost nebo zavolat záchranku. Horečnaté stavy malých dětí někdy také komplikují tzv. febrilní křeče. Rodiče bývají z pohledu na dítě v křečích velmi vyděšeni. Pediatři radí, i když se dítě prohne jako luk, má záškuby končetin a oči v sloup, nechat je ve stabilizované poloze a vyčkat příjezdu záchranky.  

Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová