Jak si ženy vybírají?

Sexuální atraktivita mužů a žen se řídí poněkud jinými pravidly. Zatímco pro muže je při výběru dlouhodobé partnerky věk ženy nejdůležitější charakteristikou, u ženského výběru nehraje věk potenciálního partnera takovou roli. Jednak proto, že u mužů se ani ve vyšším věku plodnost podstatně nesnižuje (nejméně do 60 let), navíc vyšší věk může znamenat i vyšší postavení v sociální hierarchii a z toho odvozený výhodnější přístup ke zdrojům. Podle psychologa Davida Busse ve všech 37 kulturách, které zkoumal, přikládaly ženy největší důležitost budoucímu nebo aktuálnímu finančnímu zajištění partnerů a jejich společenskému postavení či moci (a to přesto, že muži skórující vysoko v těchto parametrech jsou častěji nevěrní a častěji se i rozvádějí). Vizuální signály potvrzující tyto kvality se přitom samozřejmě transkulturálně liší - od počtu velbloudů, množství a obsahu tetování k autům či značkovým hodinkám a oblekům - ale všude jsou movití muži s vyšším postavením „označkováni“ podobnými ornamenty signalizujícími jejich status.

 I když vyššího postavení a majetku dosahují muži zpravidla až ve vyšším věku, mladí muži mohou taky signalizovat svůj Resource Holding Potential (potenciál přístupu ke zdrojům). Může zahrnovat indikátory, jakými jsou  například rodinné zázemí, vzdělání, profese, inteligence a aspirace. Není vůbec překvapující, že ženy obvykle zmiňují právě tyto atributy při popisu ideálního partnera. Vzhledem k tomu, že lidé patří k živočišným druhům s extrémně vysokou rodičovskou investicí, musí navíc muži ženám, které se snaží získat pro dlouhodobé partnerství, signalizovat nejen, že mají přístup k zdrojům, ale i ochotu se o ně podělit. Dokazují tím, že v budoucnu budou  ochotni investovat čas, city, peníze, energii do partnerky a do jejích potomků. To například symbolicky y prokazují dáváním dárků - od kytice květin až po diamantové zásnubní prsteny (přičemž pravděpodobně není rozhodující absolutní hodnota daru, spíše jeho relativní cena vzhledem k příjmům zájemce). Jak tvrdí evoluční psycholog Robert Wright, přirozený výběr zvýhodňuje muže, kteří dovedou předstírat svou vytrvalou oddanost. Ze stejného důvodu je rovněž výhodné, když muži projevují (předstírají) i lásku k dětem.  Nicméně pokud žena nehledá dlouhodobé partnerství, může být vzhled muže důležitějším faktorem výběru než jeho sociální status. V této souvislosti se pak stávají nejvýznamnějšími ty vzhledové charakteristiky muže, které souvisejí s testosteronovými ukazateli a s ukazateli dobré imunity. Mezi tyto indikátory patří především tělesná symetrie (která souvisí i s dobrou fertilitou a s nepřítomností genetických anomálií), muskulatura, poměr pasu a boků, výška postavy, její „trojúhelníkový“ tvar a tělesný pach.                                                     

Ženy jsou u mužů citlivé na i na indikátory, které nezahrnují pouze fyzické charakteristiky, jako u sportovců, ale i kreativní vlastnosti, jako je tomu například u hudebníků, vědců či politických vůdců. K behaviorálním charakteristikám můžeme zařadit i sexuální agresivitu muže, či řekněme - v mírnějších formách - jeho sexuální asertivitu či naléhavost.

Placená zóna

Petr Weiss

Související články