Manažer s platem učitele

V čem se liší funkce ředitele školy od jiných manažerských funkcí? V čem cítíte největší omezení svých kompetencí oproti ředitelům klasických firem? Měl by mít ředitel školy manažerský plat (minimálně 100 000 Kč měsíčně)?


Funkce ředitele je manažerskou rolí. Omezení svých kompetencí necítím, jen se mi nelíbí, že o jmenování ředitelů škol rozhodují víc politikové a ne odborníci; tím myslím, že výběrová komise při konkurzu nemá zásadní rozhodovací právo. S platem jsem spokojená, nespokojena jsem s platy učitelů v MŠ a zároveň s nespravedlivým přerozdělováním peněz jednotlivým školám ze strany krajského úřadu.


Jana Hirková, ZŠ a MŠ Hovorčovice


 


Ředitel školy má velmi široký záběr (školství, pedagogika, psychologie, právo, ekonomika, BOZP, hygiena) a omezené pravomoci ve spoustě oblastí. Většinou pracujeme s nezletilými a jejich zákonnými zástupci, kde jsou naše možnosti velmi malé. Manažerský plat nevidím jako nutnou podmínku. 


Rostislav Pytlík, ZŠ Ostrava-Hrabůvka


 


Specifikum práce ředitele školy vidím v nepřetržité kontrole nejen nadřízenými (zřizovatel), ale i klienty – rodiči. V tomto směru by se dala přirovnat k práci ředitele ZOO nebo nemocnice. Plat ředitele školy by měl být srovnatelný s platem těchto manažerů, v závislosti na velikosti instituce. Ale kolik berou, nevím. 


Michal Černý, ZŠ Praha-Klánovice


Placená zóna

Jan Nejedlý