Úvod do diářologie

Blíží se nový rok. Je načase pořídit si diář. Na výběr se jich nabízí nepřeberné množství včetně těch pro učitele a žáky. A k mání jsou i manuály, jak pomocí plánování času vytěžit ze dne maximum. „Používejte diář a budete až pětkrát výkonnější než ostatní!“ hlásá autorka jednoho z nich.


Nabídka je neskutečná. Do roku 2019 můžete vstoupit s diářem spisovatele Paula Coelha, fotbalisty Tomáše Řepky nebo dekadenta J. H. Krchovského. K mání je též Astrodiář, Antistresový diář, Fitness diář, Bylinkový diář, Bjůty diář pro krásu, Školní diář malého poseroutky, Motivační diář, Kreativní diář nebo Mammadiář pro „akční ženy, které zvládají rodinu, práci a sebe“. 


Nejradikálnější je ovšem blok s naprosto prázdnými stránkami. K němu si však musíte přikoupit návod. Jmenuje se Zápisník na míru.


 


Chyťte svůj čas 


Zennor Comptonová představuje Zápisník na míru jako start do nového zorganizovaného života. Vtip tkví v tom, spojit dohromady všechny naše deníky, notýsky a blbníčky do jediného zápisníku. A opoznámkovat si úkoly sadou odrážek, což autorka vzletně nazývá bullet systémem (bullet znamená v angličtině kulku i odrážku v textu).


Záznamník vlastní výroby, který vám pomůže „zapisovat minulost, organizovat přítomnost a plánovat budoucnost“, dá na začátku docela zabrat. Do prázdného bloku totiž musíte vepsat to, co v běžných diářích najdete předtištěno, tedy hlavně kalendárium. Na druhou stranu si doslova fyzicky uvědomíte, kolik času vám následující rok nabízí.


Placená zóna

Jan Nejedlý