Pohádky neznají kompromisy

Marek Hladký a Jitka Hladká jsou manželská i autorská dvojice – spisovatelé úspěšných pohádek, ale i detektivek nebo historických románů, které jim často ilustruje známá výtvarnice Vlasta Švejdová. Co je tedy vlastně pohádka, jaké poselství má mít a čím se liší klasické pohádky od těch moderních?


Jak jste se k pohádkám vlastně dostali? Původně jste každý jiná profese – Marek scenárista a Jitka pracuje jako manažerka v oblasti zdravého spánku.


JH: Pohádkové příběhy jsme začali psát z hluboké potřeby vyjádřit se ke světu okolo nás. Je to návrat k osvědčeným hodnotám. K odkazu našich předků. Je to návrat ke kořenům samotných příběhů. Tyto postoje čím dál víc mizí, jsou nahrazovány něčím, co přímo akceleruje násilí a agresi ve společnosti a co čím dál víc cílí i na ty nejbezbrannější. Na děti. 


MH: Sami jsme vyrůstali na pohádkových knížkách takových mistrů slova a příběhů, jakými byli například Václav Čtvrtek, Ota Hofman, z těch zahraničních Michael Ende či Ottfried Preussler. Myslíme si, že takový svět, jaký jsme zažili v dětství, tady trochu chybí. A proto se v dnešní době pokoušíme nabízet návrat ke krásným, dobrodružným a také trochu poučným příběhům, kdy svět byl ještě normální. Naše tvorba je vlastně takovým návratem ke kořenům poctivého a originálního psaní.


 


Psali jste pohádky už předtím, nebo až společně?


MH: Pohádky ne. Já jsem psal televizní scénáře a divadelní hry. 


JH: Příběhy pro děti a mládež jsme začali psát až společně. V roce 2015.


Placená zóna

Matyáš Zrno