Finanční gramotnost od školky po pubertu

Vánoce se většinou znatelně projeví na stavu vašich peněženek a kont. Co si dát s novým rokem předsevzetí, že se začnete zajímat o finanční gramotnost svých dětí?


I naši potomci často provětrají o svátcích nesnadno našetřené úspory a v lednu pak smutně koukají do prázdných kasiček. Některým finance naopak přibydou, když jim prarodiče pod stromeček nadělí bankovky nebo vouchery s určitou hodnotou. 


 


Prasátko po Vánocích


Je dobře, pokud jste nechali děti utratit si za dárky jejich vlastní úspory. Čím dříve si samy spočítají, na co mají, kolik dárků budou kupovat a v jaké výši, tím lépe. Někdy dostanou k Vánocům finanční obnos od stovek korun až po tisíce. V některých případech si tím jenom doplní úspory, které utratily za dárky. Pokud ale jde o větší sumu, není od věci jim poradit.


Samozřejmě záleží na věku dítěte a na obnosu, ale jako rodiče byste měli vstoupit do diskuse a přinést návrhy, co si s takovou částkou počít. Zkuste jim nabídnout, aby si daly předsevzetí a našetřily si na vysněnou věc nebo si alespoň na ni přispěly. Pokud vidíte, že mají děti trochu problém se staráním se o obnos z pokladniček, pomozte jim udělat pořádek ve financích. Začít můžete i jednoduchým rozpočtem, kdy jim ukážete, jak si zapisovat příjmy a výdaje. Najděte k tomu aplikaci v chytrém telefonu nebo jim v Excelu pomozte vytvořit tabulku. Menším dětem kupte hezký blok nebo zápisník.


Placená zóna