Online archiv

Vydání: 1/2019

Avokávon Akire

Ervín Bedrníček, 1/2019

U nás doma se nezamykalo…

Jan Nejedlý, 1/2019
Yvetta Blanarovičová je slovenská herečka a zpěvačka žijící v Čechách. Dlouhodobě se podílí na projektu La Sophia, který se zaměřuje na rozvoj nadání talentovaných dětí. Jaká byla její vlastní cesta k úspěchu?

Pečeme s Kafkou a surrealisty

Jan Nejedlý, 1/2019

Čertí brko potěší každého

Mojmír Sedláček., 1/2019
Vedle kvanta televizních pohádek, které se obvykle hodí pouze na zpříjemnění nedělního podvečera, se tu a tam objeví i filmová pohádka, jež se běžné rutině vymyká a nabízí něco navíc.

Džungle před hyperaktivní tabulí

Jan Nejedlý, 1/2019
Nakladatelství Host vydalo humoristický román z prostředí současné školy, jehož autorem je spisovatel a ředitel ZŠ Jan Jícha. Škarohlíd by mohl říci, že na českém školství není vůbec nic legračního a že doba Študáků a kantorů nenávratně zmizela, avšak tvůrce usoudil, že poměry jsou tak neuvěřitelné podobně jako příběhy Harryho Pottera, které parodicky využil ke karikatuře. „Jestliže se rodiče zabejčí, že ze svého dysmagického dítěte chtějí mít za každou cenu kouzelníka, my s tím nic nezmůžeme,“ říká jedna z postav jeho románu Ředitel a hydra, kde se hydrou rozumí Česká školní inspekce doplňovaná ze zálohy záludným Ministerstvem osvěty. Netuším, jestli mají šanci román pochopit čtenáři pracující mimo školství, ale kantoři se nad ním jistě hořce pobaví. Je plný rozmarných hříček (hyperaktivní tabule, Učitrollské noviny, program Rozvrhlík 4.0) i krutých pravd („Člověk musí být čaroděj, aby zvládl všechny povinnosti ředitele.“). Doufejme, že aspoň jeden svazek dostala k Vánocům i sama hydra.

Jak být dobrým ředitelem

Jan Nejedlý, 1/2019
Mění se ve vaší škole každý rok učitelé? Odcházejí kvůli vedení? Myslíte si, že dobrý ředitel školy musí umět především pořádně křičet a nadávat? Možná právě pro vás je určena kniha Pozitivní leader.

Tvoje sestra si úkol nikdy nezapomněla!

Daniela Kramulová, 1/2019
Porovnávání sourozenců je vnímáno především jako téma pro výchovu v rodině. To je přirozené, protože první roky sourozeneckého soužití mohou vztahy bratrů a sester ovlivnit na dlouhá léta. Ale ani pedagog, učí-li po sobě více dětí z jedné rodiny, se určitému porovnávání sourozenců obvykle nevyhne.

Zmapujte svůj mozek

Přemysl Doležal, 1/2019
Naše myšlení a paměť fungují na základě určitých principů. K jejich lepšímu pochopení a využití existuje nástroj zvaný myšlenkové mapy.

Sametový rok

Jiří Karban, 1/2019
Taky si někteří vaši žáci pletou sametovou revoluci s jinými historickými milníky? Nezoufejte. Letošní třicáté výročí listopadových událostí roku 1989 je vhodnou příležitostí, jak vzbudit zájem o důležitou etapu novodobých dějin. Přemýšlejte, čím můžete přispět k osvětovému působení.

Finanční gramotnost od školky po pubertu

1/2019
Vánoce se většinou znatelně projeví na stavu vašich peněženek a kont. Co si dát s novým rokem předsevzetí, že se začnete zajímat o finanční gramotnost svých dětí?

Každé dítě má právo být šťastné

1/2019
Svět dětí je protkán směsicí příjemných i nepříjemných zážitků, které zásadním způsobem ovlivňují jejich psychický a fyzický vývoj. Pojďme si ukázat, jak se nenechat pohltit neúspěchem a negací.

Další stránku otoč nosem…

Jiří Lacman, 1/2019
Pokud děti říkají, že je nebaví knížky, možná jen neví, jaké knížky dnes vycházejí. Pojďme si představit několik trendů v žánru dětské literatury.