Jak být dobrým ředitelem

Mění se ve vaší škole každý rok učitelé? Odcházejí kvůli vedení? Myslíte si, že dobrý ředitel školy musí umět především pořádně křičet a nadávat? Možná právě pro vás je určena kniha Pozitivní leader.

Slovo leader či lídr nemusíme vztahovat nutně jen na oblast byznysu, případně sportu. Je to prostě vedoucí, který pracuje s lidmi, stejně jako ředitel školy. Tam, kde autor říká, že spokojení a šťastní zaměstnanci mají přímý vliv na zisk firmy, si stačí namísto finančního zisku dosadit kvalitně vzdělávané a vychovávané žáky. A poučit by se tu mohl skutečně každý vedoucí pracovník. 


Inspirace z blázince


Ačkoli jde o titul z žánru seberozvoje, nemusíte se bát žádných nabubřelých motivačních tlachů. Jednak má autor za sebou úctyhodné pracovní zkušenosti včetně dvaadvaceti let ve vedení Microsoftu po boku Billa Gatese a jednak se nebojí dát všanc svůj autentický osobní příběh. A k němu patří vedle nepopiratelných úspěchů i workoholické vyhoření a zhroucení, které popisuje v kapitole Z Harvardu do blázince a nazpátek. Nutno dodat, že knihu napsal až po této zkušenosti, která ho de facto přiměla přehodnotit dosavadní styl práce a života. „Zlomový bod v mém životě přišel, když jsem se zbavil zaslepenosti výkonností a podíval se na svou práci ze širšího pohledu. Došlo mi, že leader má v popisu práce v zásadě jednu věc – zlepšovat životy lidí,“ říká Jan Mühlfeit o svém prozření.


Mnozí vedoucí pracovníci dávají přednost úspěchu před štěstím, ale autor tvrdí, že to funguje přesně obráceně – štěstí přináší úspěch. Štěstí rovná se vyrovnaný vedoucí a spokojení zaměstnanci, což v případě školy znamená učitele i žáky. A není vůbec frází, když tu čteme, že ty nejlepší leadery žene kupředu opravdová touha pomáhat lidem – svým zákazníkům, lidem ze svého týmu, své komunitě a společnosti obecně (opět si to přeložme do modu školství). Pak jde ještě o to přesvědčit tým, aby pracoval nejen PRO firmu, ale S ní. Navenek se to může manifestovat třeba hrdě nošeným tričkem s logem školy, o čemž jsme psali v minulém čísle. 


Placená zóna

Jan Nejedlý