Další stránku otoč nosem…

Pokud děti říkají, že je nebaví knížky, možná jen neví, jaké knížky dnes vycházejí. Pojďme si představit několik trendů v žánru dětské literatury.


Klasický koncept knihy s textem, určeným k pasivnímu čtení, a případně s několika obrázky je dnes už překonán. Alespoň v případě literatury pro děti. Autoři a nakladatelé se snaží vyjít vstříc dnešní mládeži a vůbec dnešní vizuální době, a proto nabízejí přehršel inovací, které nejsou jen na efekt.


 


Dotykové knížky


Tak předně nastala zlatá doba komiksu, jenž se rychle vymanil ze své infantilní i superhrdinsky stereotypní podoby. Zároveň vznikl jakýsi mezižánr na pomezí obrázkové a textové knihy, kde ilustrace převažují a posouvají děj dál. Jde třeba o populární Deník malého poseroutky od Jeffa Kinneyho nebo o méně známou sérii Ztřeštěný dům na stromě, což je neobyčejně kreativní hra s prostorem knihy, s nelineárním příběhem plným zcizovacích efektů a skutečně ztřeštěného, někdy až surrealistického humoru. Na cestě za dnešními malými nečtenáři vynalezli její autoři Andy Griffiths a Terry Denton životaschopný styl, který se vyrovná filmové řeči. 


Další množinu představují knihy s bonusem, ať už to jsou různé šifrovací tabulky či lupy k rozluštění tajného vzkazu jako v příbězích o Tygří partě. Od těchto „pátracích“ publikací se přesuňme ke knihám interaktivním, jež se přibližují herní mentalitě současných dětí. 


Placená zóna

Jiří Lacman