Novoroční bilancování

Přelom roku vybízí k bilancování. Ředitel základní školy Arnošt Kodejšek ovšem netušil, jaká hojnost času mu bude přidělena k hodnocení uplynulého pololetí a hlavně kde bude bilancovat.

Začalo to nenápadně. Na pedagogické radě začátkem ledna ho začalo lehce poťukávat pod žebrem. Při hospitaci přírodopisu v 7. B už cítil v podbřišku nepřetržitou tupou bolest a když se v ředitelně ohnul pro formulář žádosti o uvolnění z tělesné výchovy pro žáka Vycpálka, zavyl bolestí jako šakal, a tak hospodářka Motlíková raději vyhodila ulejváka Vycpálka z ředitelny a zavolala sanitku.

Vyšetření na chirurgii ukázalo zánětlivý divertikl na tlustém střevě. Ředitel Kodejšek vyfasoval andělíčka, kanylu, kapačku a zanedlouho se ocitl na sále. Když se probral, kynklala se nad ním hrazdička nemocniční postele a infuze s antibiotiky. Ani na pooperáku, jak personál špitálu nazýval pooperační oddělení, však Kodejšek nezapomněl na školu. Upravil si zmuchlaný polštář pod hlavou, zavřel oči a jal se v duchu rekapitulovat důležité momenty školního roku.

Konečně se mu podařilo přijmout aprobovaného vyučujícího na finanční gramotnost. Uznávaný burzovní makléř Caramouch totiž obdržel za drobné machinace trest obecně prospěšných prací, který se rozhodl vykonat na jejich základce. Povedlo se také po nepříliš vydařeném pokusu kroužku Mladých chemiků promptně vymalovat školní laboratoř i s přilehlou chodbou. Škola uspěla též v krajském kole češtinářské olympiády, kde exceloval zejména žák Huong Nguyen z Vietnamu. A zvládli jsme i příliv dětí ukrajinských uprchlíků, pomyslel si Kodejšek a mávl na ukrajinskou zdravotní sestřičku, jež právě pomáhala pacientovi s resekcí žaludku ulevit si. Naše škola sponzoruje v zoo páva a dvě poštolky, prolétlo Kodejškovi mimoděk hlavou, možná bychom mohli přibrat i bažanta…

Placená zóna

Ervín Bedrníček