O létání a jiných snech Petra Síse

Pražské Centrum současného umění DOX zahájilo podzimní sezonu výstavou O létání a jiných snech ilustrátora, grafika a autora knih pro děti Petra Síse. Příběhy, které tvůrce přenesl do svých knih, jsou takřka vždy o svobodě – o jejím hledání, ztrátě a především důležitosti.


Vnitřní a vnější svobodu jednotlivce nelze považovat za samozřejmost, což je nutné připomínat nejen v době třicátého výročí sametové revoluce. Expozice představuje ilustrace i texty z pěti knih Petra Síse – návštěvník se může nechat okouzlit příběhem o naději z knihy Ptačí sněm, pohltit magickou Prahou z Tří zlatých klíčů nebo mrazivou atmosférou minulého režimu, již autor připomíná v knize Zeď – Jak jsem vyrůstal za železnou oponou. 


Součástí výstavy je neznámý soubor koláží s názvem Deníky, dále malba na zeď, kterou Sís vytvořil přímo pro expozici v DOXu, a ukázky z připravovaného životopisného filmu Sny o toulavých kočkách. Výstavu, která potrvá do 20. ledna 2020, doplňuje tapiserie Letící muž, která byla vytvořena pro prostory Letiště Václava Havla.

Jan Nejedlý