Bronz z Hongkongu pro mladé geografy

Na 16. Mezinárodní geografické olympiádě v Hongkongu s účastí třiačtyřiceti národních týmů získali dvě bronzové medaile v individuální soutěži i naši reprezentanti Daniel Justiz a Vojtěch Nováček.


České barvy hájil také Lukáš Pulec a Martin Procházka. Letošního ročníku se zúčastnilo 166 studentů ve věku od 16 do 19 let. Své síly změřili ve třech disciplínách. První bylo řešení problémových geografických úloh, což zahrnovalo úlohy z oceánologie, seizmiky, hodnocení vlivu klimatické změny na zemědělství, rizika spojená s úbytkem dostupné vody a další. Druhou disciplínou se stala Fieldwork Exercise čili rekognoskace terénu, mapování městské infrastruktury a rekultivačních opatření. 


Nakonec následoval Multimedia Test sestávající z analýzy grafů, kartografických produktů a datových souborů. V celkovém součtu se česká reprezentace umístila na 21. příčce. Smyslem geografické olympiády je umožnit mladým talentovaným lidem setkávání s jejich vrstevníky z celého světa, navázání nových přátelství napříč různými kulturami a přispět k osobnímu rozvoji. 

Jan Nejedlý