Zvěžosešup do školy

Sedm a půl tisíce lidí se sjelo do parku zámku Kačina u Kutné Hory na sedmý ročník festivalu Kefír. Mezi největší hity patřila britská klouzačka Helter Skelter, která dorazila do Česka vůbec poprvé a jejíž název organizátoři do češtiny přeložili jako zvěžosešup.

Sedmý ročník Kefíru ovlivnila rekordní návštěvnost i tropické teploty. „Děkujeme každému, kdo v takovém vedru přijel a neupekl se. Po loňském dešti jsme se modlili k meteorologickým bohům za teplo a sucho a trochu jsme to asi přehnali,“ řekl za organizátory prezident festivalu vystupující pod přízviskem Kašpárek v rohlíku.


Rej kejklířů

A co bylo letos na Kefíru k vidění? Návštěvníci si nenechali ujít představení Cirku La Putyka v šapitó či v plenéru anglické provazochodce The Bullzini Family, kteří se představili například i na slavném festivalu Glastonbury. Na koncertních pódiích byly k slyšení mimo jiné skupiny Vltava, Maison du Malheur z Holandska nebo orchestr Melody Makers s Ondřejem Havelkou. Jako každoročně vyvrcholil festival po setmění velkou show bejbypankové kapely Kašpárek v rohlíku.

Část rodin přespala od pátku až do neděle v kempu, kde na ně čekal bonusový program včetně noční stezky nebo dětského autokina se sedačkami vymontovanými z luxusních aut. Letos poprvé měl Kefír také festivalovou měnu, infolinku a mobilní aplikaci. Festival se koná pravidelně na samém konci prázdnin, po němž následuje „žvěžosešup do školy“. Na předchozích šest ročníků, z nichž první dva se odehrály v Třebovli u Kouřimi, dorazilo dohromady téměř pětatřicet tisíc lidí z celého Česka.

Placená zóna