Za katedrou v čínské škole

Mým dočasným působištěm se stala Čína, konkrétně třída anglické jazykové školy ve městě Huzhou nedaleko Šanghaje u pobřeží Východočínského moře. Angličtině jsem se tu po šest měsíců snažila přiučit žáky základních škol.

Školní rok je v čínské jazykovce rozdělen na tři semestry – jarní, letní a zimní. Pracovní doba se různí dle daného semestru. Jarní semestr znamená příjemných 26 pracovních hodin týdně, které se soustřeďují především na sobotu a neděli, protože děti mají volno ze školy.


Gao Kao

O víkendu tedy často pracuji od deváté hodiny ranní až do pozdních večerních hodin, některé dny do 21:30. Obdivuji místní děti, že zvládnou vydržet tak dlouho vzhůru, a ještě k tomu vnímat výuku. Pondělí je pro mne volným dnem a ve zbytku týdne strávím v zaměstnání jen několik hodin. Pracovní doba se dělí na tzv. office hours (úřední hodiny), kdy si připravuji učební plán, pomůcky, konají se schůze a vyřizuje se administrativa, a tzv. lessons, tedy učební čas se studenty. 

Čínští studenti vynikají disciplínou, pílí a vytrvalostí. Běžný čínský student vstává v brzkých hodinách, pátá hodina ranní není výjimkou. Rozcvička je pro žáky samozřejmostí. Typickou snídani nepředstavují cereálie, jak je zvykem u studentů ze Západu, ale rýžová kaše, do níž se přidávají vejce, fazole či kousky masa. Následuje výuka ve škole, která začíná v osm a trvá do čtyř hodin odpoledne s přestávkou na oběd. Velmi populární jsou knedlíky s vepřovým masem či nudle na všechny způsoby. 

Placená zóna