Piš, nebo střelím!

V poslední době se roztrhl pytel s příručkami tvůrčího psaní. Učitelé češtiny by tyto tituly neměli opomíjet, neboť představují zdroj inspirace pro hodiny slohu.

Začněme souborem pracovních listů pro „tvořivé psaní a chytré čtení“ autorské dvojice Kláry Smolíkové a Jiřího W. Procházky. Publikace Vstupte do literárního doupěte navazuje na předchozí svazek Zakousněte se do knihy, určený pro práci na 1. stupni. 

Tentokrát se autoři rozhodli zúročit zkušenosti z literárních dílen, které pořádají ve školách, knihovnách a čtenářských klubech pro žáky 2. stupně a středoškoláky. Ke každému listu je připojena metodika, jež přibližuje práci s úkoly, zasazuje téma do souvislostí a nabízí další aktivity. Výhodou autorů, kteří sami píší beletrii, je, že se vyznají v současných trendech (fanfikce), mají neotřelé nápady (literární turnaj) i bujnou fantazii (Napište, co zakřičí britská královna, když bosou nohou šlápne na kostičku lega.).

Další tituly sice nejsou určeny přímo školákům, přesto je lze ve škole využít.


Jízda na jednoslabýku

Američanka Bonnie Neubauerová nabízí v publikaci Hravé psaní dvě stovky cvičení, která „nastartují vaše autorské schopnosti“. Hraní je podle ní přímým protikladem k práci, proto knihu inzeruje coby protijed na autorský blok. „Nenarazíte tady ani na jednu čistou stranu – každé cvičení vám nabídne něco, od čeho se můžete odrazit,“ říká a dodává: „Netrapte se s výsledkem. Dovolte si prostě vrhat slova na stránku. Nemusíte nikomu nic ukazovat, tak si dopřejte dobrodružství a hrajte si s nápady a se slovy.“ To není marné zkusit občas i ve škole. Graficky propracovaná cvičebnice nabízí řadu jazykových her jako třeba Slang-lom (hraní si se slangy) nebo Jednoslabýk (hra s jednoslabičnými slovy). 

          Další Američanky, Katie Daynesová a Megan Cullisová, sestavili Příručku pro nezkušené spisovatele. S předchozí knihou ji pojí báječná grafika i pořádná dávka inspirace. Malí prozaici, básníci, dramatici, scenáristé i blogeři tu dostanou zábavnou formou mnoho praktických rad. Viz třeba: „Někdy je snazší a méně trapné podat osobní zážitek jako fikci.“ Autorky provedou čtenáře celým procesem psaní – od počátečních nápadů přes vytváření struktury příběhu až po rady, jak správně pracovat se slovní zásobou. Najdete tu také myšlenkové mapy příběhů, dějovou horu, seznamy užitečných slov i řadu citátů. Dylan Thomas tu říká, že dobrá báseň vás rozesměje, rozpláče, polechtá a rozsvítí vám nehty na nohou. 

Placená zóna

Jiří Lacman