Svízelné dětství velkých vypravěčů

Britský filmový kritik a publicista Ian Nathan se nedávno zamýšlel nad tvorbou dvou amerických tvůrců – prozaika Stephena Kinga a režiséra Stevena Spielberga, jejichž díla si našla miliony fanoušků. Ve svých úvahách nevynechal ani jejich rodinnou anamnézu.


„Oba vyrůstali bez otce a stali se největšími vypravěči Ameriky díky tomu, že své fobie proměnili v umění,“ říká Nathan a dodává: „Jen tedy s tím rozdílem, že Spielberg vidí v lidech to nejlepší a King má nadání vidět to nejhorší, byť jsou oba přesvědčení humanisté.“ 


Pokud by se někomu nezdálo spojení krále hororu s humanismem, cituje autor Kingovo vysvětlení: „Někteří z nás v sobě mají ještě jiné osobnosti, které občas pouští na veřejnost. Já je pouštím do svých příběhů. V tom je očistná síla hororu. Je to prevence zrodu sériových vrahů.“ A nakonec ještě rodinná perlička. „S těmahle příšernostma to daleko nedotáhneš,“ slýchával King od své maminky, když začínal psát. Tahle slova mu prý dodnes znějí v uších, když přepočítává své miliony dolarů.

Jan Nejedlý