Deset nejčastějších mýtů o manželství

Ten, koho si vezmu, se ke mně musí perfektně hodit.

Kdosi řekl, že si vždycky vezmeme toho nepravého člověka. Často jsme řekli ANO nějaké idealizované představě a teprve postupně se učíme milovat i skutečného člověka, kterého jsme si vzali. Nakonec vždycky zjistíme, že my i náš partner máme své chyby, rozdíly a nedokonalosti, které musíme překonávat, tolerovat nebo si vzájemně odpouštět. 

Šťastné páry se nehádají.

Rozdíl mezi zdravými manželstvími a těmi, které mají větší problémy, je spíše v tom, jak se hádáme. I zdravá manželství zažívají hádky, ale ne primárně jako prostředky manipulace nebo získání moci ve vztahu. Nejzdravější manželství jsou pohotová k řešení problémů, odpuštění a ochotě jít dál.

Děti vyřeší naše problémy ve vztahu.

Narození dětí do manželství může do vztahu vnést mnohem větší hloubku, intimitu a zcela nový rozměr. Narození dětí ale může také odhalit naše mnohé nedostatky a způsobit ve vztahu menší zemětřesení. Máme na sebe méně času, jsme vystresovaní a nevyspalí, sexuální život po porodu spíše neexistuje atd. Děti samy o sobě naše vztahové problémy nevyřeší. Děti samozřejmě přinášejí větší nároky i stres, ale jsou na druhou stranu také obohacením vztahu a manželství s dětmi mají obecně mnohem menší rozvodovost.



Ten, kdo mě opravdu miluje, by měl automaticky vědět, co říct nebo udělat, abych se zase cítil šťastný.

Mnoho lidí si myslí, že když si o něco musíme říct, nějak se to ve skutečně milujícím vztahu nepočítá. Protože ale naše protějšky neumí zázračně číst v našich hlavách, je důležité, abychom o svých potřebách v manželství byli schopní mluvit. Komunikace je zvlášť klíčová tam, kde procházíme konfliktem nebo odcizením. 

Manželství znamená konec vášně a nudu v sexuálním životě.

Sexuální vášeň v dlouhodobých vztazích se nutně musí lišit od vztahů na jednu noc nebo od prvních fází vzájemného objevování. Sex v dlouhodobějším vztahu přináší jiné, hlubší prožitky, protože je založen na větší znalosti našeho partnera a intimitě, která se vyvíjí v bezpečném a důvěrném vztahu. Podle mnoha studií mají obecně manželské páry sex častěji a subjektivně jej vnímají jako lepší ve srovnaní s lidmi, již v manželství nežijí. 

Manželství je jen dřina a konec svobody.

Hodně se mluví o tom, jak je třeba na svém manželství pracovat, že dobrý vztah není samozřejmost. Manželství určitě někdy není jednoduché. Ale nevěřte mýtu, že manželství je hlavně dřina. Rodinný život stojí hodně energie, ale manželství je také hra, dobrodružství, podpora, smích, proměna, hloubka a mnohem víc. 

Klíčem ke šťastnému manželství je romantická láska.

Romantika by neměla chybět v žádném vztahu, ale ideál romantické lásky, který se na nás valí z médií a literatury, má s realitou máloco společného. Pokud jste si vzali někoho, aby naplnil každou vaši potřebu a doplnil vás ve všem, kladete na svého partnera přehnané požadavky. Váš partner není Bůh ani jednorožec. Pokud se budete stále rozhlížet, kdo lépe naplní váš romantický ideál lásky, je velká pravděpodobnost, že vaše manželství skončí spíše jako řecká tragédie než jako romantická komedie.


Manželství je jen kus papíru, stačí, když se máme rádi.

Je-li manželství jen kusem papíru, proč se lidé tolik bojí do něj vstupovat? Lidé vstupují do manželství naopak právě proto, že jde o něco důležitého, o veřejný závazek vůči druhému, který činíme před svými rodinami a přáteli. Především v prvních letech nesezdaného vztahu je pravděpodobnost jeho rozpadu až pětkrát větší než u tradičního manželství. V nesezdaných párech je navíc oproti manželstvím kladen mnohem větší důraz na osobní autonomii a nezávislost než na podporu druhého. Nesezdané páry mají také statisticky mnohem větší riziko nevěry.

V manželství se vždycky o všechny úkoly podělíte rovným dílem.

Nečekejte, že bude v manželství vždycky všechno fér a fifty fifty. Že každý z manželů bude přispívat stejným dílem k domácím pracem, péči o děti i finančnímu zajištění rodiny. Neznamená to samozřejmě, že by si měl manžel po práci lehnout na gauč a nechat všechny domácí práce na manželce. Pokud ale budete stále počítat, kdo dělá víc a kdo míň, nikam se většinou nedostanete. 

Nevěra okoření vaše manželství.

V poslední době se hodně mluví o konstruktivní nevěře, která může oživit ochládající vztah. Psychologové, kteří tento termín propagují, ovšem radí, abychom v žádném případě nevěru nevyzradili našemu oficiálnímu partnerovi. Důvod? Asi není těžké si jej domyslet. Nevěra je tak trochu podobná jízdě na tygrovi. Jde o uspokojení biologické potřeby, v určitých případech potřeby společenské prestiže a někdy i potřeby hluboké citové vazby. Ani při nejlepší vůli se ale nejedná o konstruktivní počin, který by jakýmkoliv způsobem prospěl našemu manželství.

-red-