Generace svěšených hlav

Kdo by se nadál, že generace dnešních dětí, vyrostlá ve svobodném světě, bude jednou nazvána generací svěšených hlav. Název se ale netýká porobenosti ani rezignace – hlavy teenagerů jsou skloněny nad mobily.


Mobilní telefon se stal určujícím fetišem současnosti, který zásadně proměnil komunikaci, vztahy i myšlení. Jak vyplývá z posledních průzkumů, 34 % českých dětí dostane mobil už v první třídě, tedy ve věku 6-7 let. Do dvanáctých narozenin má pak telefon 94 % dětí. A to přesto, že moderní technologie vytvářejí závislost a mají negativní účinky na soustředění, spánek, výkyvy nálad atp. 

Ve světě se proto už ve školách učí základy digidetoxu a předcházení digitální demence. Minulý měsíc se už podvacáté konal Světový den bez mobilu. A co na to všechno lidová slovesnost? Viz průpovídka: Chirurgům se podařila neuvěřitelná operace – oddělili teenagera od mobilu. Anebo: Jak mám najít lásku na první pohled, když všichni čumí do mobilu? Případně: Chytré telefony, chytré hodinky, chytré oblečení, chytrá auta... Jen ty lidi jsou čím dál blbější!


Jan Nejedlý