Úvod do tátologie

Ekologie se zabývá ohroženými druhy zvířat. Tátologie sleduje zase jiné tvory, kterým hrozí vyhynutí. Alespoň si to myslím, když se tak dívám kolem sebe.

Před časem jsem byl svědkem rozlučky malých fotbalistů se sezónou. Podle tradice hrály děti na závěr úspěšného fotbalového roku srandamač s rodiči. Jelikož se však nedostavil ani jeden tatínek, vyběhly na pažit samé maminky. Což o to, divák-nemrava si přišel na své. Při běhu se vše natřásalo, při zahajovacím výkopu občas vykouklo zpod sukně negližé a při penaltě vylétl jedné mamince střevíček až za postranní čáru. Dojemné byly i mateřské rady udílené protihráčům při zápase: „Toníku, běhej pomalu, jsi po očkování!“ Anebo: „Běhej jenom ve stínu, nechoď na sluníčko!“ A když nakonec začalo drobně krápat, několik matek si vzalo deštníky a honily po hřišti míč s parapletem v ruce. 

Maminkovský mač byl navzdory všem půvabům ale vlastně smutný. Hlavně kvůli vyhynulým tatínkům. Ano, někteří utekli, jiní byli odejiti, další neměli čas kvůli práci, ale existuje i řada maminek, které o tatínky programově nestojí. Maximálně je nechají omdlít u porodu, ale dál už s nimi nepočítají. Stojí o dítě, nikoli o chlapa. Tátu svých potomků nazývají „pan Výplata“ a hodnotí ho podle toho, zda funguje, či nefunguje, jako by to byl touster nebo sekačka. Po rozvodu brání otcům děti vídat a pak se člověk diví, že se pořád píše o domácím násilí.  

Placená zóna

Ervín Bedrníček